Çok tercihli yerleştirme probleminin çözümüne yönelik sistematik yaklaşım ve bir uygulama
A systematic approach to multi optional assignment problem and an application
- Tez No: 335077
- Danışmanlar: PROF. DR. CAFER ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Eşleşme/Atama Problemi, Kararlı Eşleşme, Karar Destek Sistemleri, Matching / Assignment Problems, Stable Matching, Decision Support Systems
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
İki taraflı eşleşme algoritmaları birbirinden bağımsız iki kümenin tarafların istekleri veya belirlenen kısıtlar doğrultusunda en iyi şekilde eşleşmesini sağlayan algoritmalardır. Okullara öğrenci atanması, üniversitelere öğrenci yerleştirilmesi ve stajyerlerin hastanelere yerleştirilmesi gibi problemler eşleşme algoritmaları kullanılarak çözüm bulunan gerçek hayat problemleridir. Eşleşme algoritmaları kullanılarak geliştirilen karar destek sistemleri problemlerin çözümünde tarafların memnun olacağı adil eşleşmeler kümesi belirlemektedir. Bu çalışmada Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi?nde öğrencilerin lisans eğitimleri süresince başvurabilecekleri yatay geçiş, çift ana dal ve yan dal programlarına yerleştirilmesi problemi incelenmiştir. Bu problem için C# programlama dilinde ve SQL veritabanı kullanılarak karar destek sistemi geliştirilmiştir. Geliştirilen karar destek sistemiyle bulunan sonuçlar tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Two sided matching algorithms aimed to find perfect matching for two disjoint sets of participants according to known constraints or participants? preference. School choice, college admissions and hospital resident problems are some of the major problems in real life, which are solved with matching algorithms. Decision support systems which are developed with using matching algorithms, find fair and satisfied matchings. In this study students application of another departments and assignment these departments problem is researched at Atatürk University Engineering Faculty. For this problem a decision support system is developed by using C# programming language and SQL database system. As a result it is find that decision support system are interpreted.