Farklı katkı malzemeleri kullanılarak Erzurum-Pasinler pomzasıyla üretilen gaz betonun tarımsal yapılarda kullanılabilirliğinin araştırılması
Investigating the usability of gas concrete, produced utilizing various additives from Erzurum-Pasinler pumice, on agricultural buildings
- Tez No: 335097
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÖRÜNĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Gaz beton, pomza, hafif beton, tarımsal yapılar, fiziksel ve mekanik özellikler, Gas concrete, pumice, lightweight concrete, agricultural structures, physical and mechanical properties
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Beton teknolojisinin hızla gelişerek, farklı özelliklerde beton tür ve sınıflarının oluşmasına, üretiminde bilinen hammaddelerin yerine faklı hammaddeler kullanılarak istenilen özelliklerde betonlar üretilmesine olanak veren, bu amaçla sürekli yeni araştırmalar yapılmasına gereksinim duyulan beton, yapı alanında kullanılan en önemli malzemelerden biridir. Dünyada yaygın olarak kullanımı ile birlikte daha hafif, ucuz ve iyi yalıtım özelliği olan hafif betonlar, bu araştırmaların bir sonucu olarak kullanım alanını giderek arttırmıştır. Gaz beton, köpük beton gibi farklı isimler ile adlandırılan hafif betonların üretilmesi; özellikle hafif agrega, kumsuz agrega veya beton birim ağırlığını azaltıcı malzemeler kullanımı ile mümkündür. Bu tez kapsamında, hafif beton çeşitlerinden gaz beton yapımında ana hammaddesi kuvars kumu yerine ülkemizde potansiyeli yüksek olan pomza kullanılarak üretilebilirliği ve inşaat sektöründe; özellikle de çevre koşullarının arandığı tarımsal yapıların yarı taşıyıcı veya taşıyıcı olmayan yapı unsurlarında yapı elemanı olarak kullanılabilme potansiyeli araştırılmıştır. Gaz beton üretiminde agrega olarak Erzurum ili Pasinler yöresinde ekonomik potansiyeli bulunan pomzanın 1 mm elek altı, boşluk oluşturucu katkı maddesi olarak %0, %1, %2 ve %5 oranlarında hidrojen peroksit ile atık alanlardan toparlanan alüminyum kutu ve kapların öğütülmesi ile elde edilen alüminyum tozu kullanılmıştır. Gaz betonlar 250 ve 350 kg/m3 dozajlı ve çimento ağırlığının %20, %40 ve %60 oranlarında ilave kireç kullanılarak üretilmiştir. Bu üretilen gaz betonların buhar kürü ve su kürü uygulamalarından sonra, bazı fiziksel ve mekanik özellikleri incelenmiştir. Yapılan deneysel çalışmalardan elde edilen bulgular ve değerlendirmeler ışığında, kırsal alanda gaz beton üretiminin yapılabileceği, özellikle ülkemizde hammadde potansiyeli yüksek olan pomzanın kullanılarak gaz beton üretilebileceği ve bu malzemenin kırsal alandaki tarımsal yapılarda kullanılmasının, başta ekonomik olmak üzere yararlar sağlayabileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Concrete, which the rapid development of concrete technology, the formation of different specifications of concrete types and classes, instead of using different raw materials known to the production of raw materials, production of concrete that allows the desired properties used in construction and for this purpose constantly making new research needed, is one of the most important materials. As a result of the research, less costly lightweight concretes, with better insulation features, are widely used around the world. The production of lightweight concretes, also referred to under various names such as gas concrete or foamed concrete, is possible with particularly lightweight aggregate, non-sand aggregate or materials reducing concrete unit weight. Within this thesis, the potential to produce gas concrete, a lightweight concrete type, from pumice, abundantly available in our country, instead of quartz as the main raw material and its usability in construction, particularly as semi-bearing and non-bearing construction element on agricultural buildings where environmental requirements are wanted, were investigated. In the production of the gas concrete, 1 mm undersize grain pumice, with economical potential in Erzurum-Pasinler region, as aggregate; 0, 1, 2, and 5% hydrogen peroxide and aluminum powder, made by grinding waste aluminum cans and containers, as space maker additive, were used. Gas concrete samples were produced in 250 and 350 kg/m3 dosages by using additional extra lime in 20, 40, and 60% of the concrete weight. Some physical and mechanical characteristics of the produced gas concrete, after steam curing and water curing, were examined. In the light of findings of the experimental studies and evaluations, it is concluded that gas concrete can be produced in rural areas; it can be produced particularly by using the pumice of high raw material potential in our country; and the use of this material on agricultural buildings in rural areas can provide, particularly economical, benefits.