Erzurum kentinde kişi başına düşmesi gereken aktif açık yeşil alan miktarının matematiksel modelle belirlenmesi
Defining active open and green lands per capita by a mathematical modelling in city of Erzurum
- Tez No: 335103
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NALAN DEMİRCİOĞLU YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Erzurum Kenti, Açık ve Yeşil Alanlar, Kentsel yeşil alan standartları, Matematiksel model, Cıty of Erzurum, Urban Open and Green lands, Urban green land standarts, Mathematical modelling
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Kent yaşamının yoğun temposu içerisinde, kent halkının, kentin gürültüsünden uzaklaşma, psikolojik, fiziksel ve sosyal açıdan rahatlama istekleri, kent içinde doğal ortamlara olan ihtiyacı arttırmıştır. Kentsel açık ve yeşil alanlar, halkın rekreatif gereksinimlerinin karşılanmasını sağlarlar. Dolayısıyla kent içinde yer alan bu alanların kent nüfusunun kullanımını karşılayacak miktarda ve büyüklükte olması gerekmektedir. Kentsel açık ve yeşil alan standardı, ülkemizde 3194 sayılı İmar Kanunu'nun, 23804 sayılı R.G.'de yayımlanan yönetmeliğine göre, nüfus ne olursa olsun kişi başına 10 m2 olarak belirlenmiştir (Yönetmeliğe göre aktif yeşil alanlar; park, çocuk bahçesi ve oyun alanlarını kapsamaktadır). Bu çalışma, Erzurum kentinde kişi başına halihazırda düşen açık ve yeşil alan miktarının kent halkının ihtiyacını karşılayıp karşılamadığının belirlenmesine yönelik yapılmıştır. Çalışmada, kentte geniş kullanım alanına sahip parklarda anket çalışması yürütülmüş, anketlerden elde edilen verilerin bir kısmı, literatürde var olan matematiksel modellemede kullanılmış, bir kısmı da SPSS 17 istatistik analiz programında değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda, Erzurum kentinde kişi başına düşmesi istenen aktif açık ve yeşil alan miktarı 12,34 m2/kişi olarak belirlenmiştir. Bu miktar, ilgili yönetmelikle belirlenen standart değerden daha fazladır. Yapılan çalışma ile kentte en yoğun kullanım diliminde kişi başına düşmesi gereken açık ve yeşil alan miktarına yönelik de saptamalarda bulunulmuştur. 2013, 131 sayfa
Özet (Çeviri)
In the hectic environment of the city; the need of natural environments of the citizens, who want to be away from the hustle and bustle of the city and to relax in terms of psychological, physical and social manners, has increased. Open and green spaces in cities provide to meet public recreational requirements. Hence, the amount and size of these urban spaces should cover the use of urban population. In Turkey, under the Law numbered 3194, the Regulation published in Official Gazette No. 23.804 determines the standard for urban open and green spaces as 10 m2 per person regardless of the population size (According to the Regulation; active green spaces include parks, playfields and playgrounds). This study was carried out to determine whether the existing open and green spaces per capita in the city of Erzurum meet the needs of citizens. In the study, a survey was conducted in the urban parks which are relatively large. Some of the data obtained were used for a mathematical modelling that exists in the literature, and some of the data were evaluated via SPSS 17 statistical analysis software. As a result of the study, open and green space demand per capita in the city of Erzurum, was assessed to be 12.34 m2. This amount is greater than the value of the standard set by the Regulation. The amount of the required open and green spaces per capita during the most active periods of the year was also presented. 2013, 131 pages