Örgütsel sinizm ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiyi belirlemeye yönelik bir araştırma
A research in order to determine the relationship between organizational cynicism and organizational commitment
- Tez No: 335163
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DERYA ERGUN ÖZLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Sinizm, Örgütsel Bağlılık, Organizational Cynicism, Organizational Commitment
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Örgütsel sinizm ülkemizde son yıllarda araştırmacıların ilgisini çekmeye başlayan önemli bir kavramdır. Günümüzün artan rekabet koşullarında, örgütlerin varlıklarını sürdürebilmeleri; etkin ve verimli faaliyette bulunmalarına bağlıdır. Örgütsel sinizm, işgörenlerin örgütleri ile ilgili olumsuz tutum ve davranışları kapsamaktadır. Sinik işgörenler örgütlerine karşı; küçük görme, alaycı mizah, öfke, sürekli olarak olumsuz eleştiri gibi davranışlar sergileyebilmektedirler. Bu çerçevede işletmeler için örgütsel sinizm kavramı tehdit olarak görülmektedir. Literatürde örgütsel sinizmin örgütsel bağlılığı olumsuz yönde etkilediğini vurgulayan çalışmalar bulunmaktadır. Örgütsel bağlılık, genel olarak işgörenin örgütün amaç ve değerlerini benimsemesi, örgütün yararına davranışlarda bulunması ve örgüt üyeliğini sürdürme konusunda istek duymasıdır. Örgütlerin başarıya ulaşması, yüksek düzeyde bağlılık gösteren işgörenlerle mümkün olabilmektedir. Sinik tutuma sahip işgörenler, değişim karşısında otoriteye karşı güvensizlik ve örgüte yöneticilere olumsuz eleştirilerde bulunmaktadırlar. Bu nedenle sinik işgörenler örgütlerine karşı daha az bağlılık göstermektedirler.
Özet (Çeviri)
Organizational cynicism that has been taken attention recently by researchs is crucial concept. In the increasing competition condition of today, organizations can survive if they do effective and productive activities. The organizational cynicism includes negative attitude and behaviour abaout employees organizations. Cynic employees can perform bad behaviours such as being contemptuous, mocker, angry and negative critic against their cynicism has been considered as a threat for businesses. In literature, there are studies that organizational cynicism affects organizational commitment in a negative way. The organizational commitment means that employees generally assume the goal and valves of their organizations, profit for them and are eager to keep on the membership of the organizations. The organizations can be more successful if they have high level loyal employees. Employees who have cynic attitude, criticize their own organizations and managers in a negative way and also have lack of can confidience to their authorities when they are exposed to variation. Fort his reason, cynic emplooyes show less attachment to their organization.