Students' attitudes towards theatrical plays use and its effects on vocabulary learning
Öğrencilerin tiyatro eserleri kullanımına karşı tutumu ve bunun kelime öğrenimindeki etkileri
- Tez No: 335161
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYHAN KAHRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Eğitim ve Öğretim, Western Linguistics and Literature, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Edebiyat, Tutum, Tiyatro Oyunları, Kelime Yeterlilik Seviyesi
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
İngilizce eğitimi birçok kitap, makale veya görüş yazılarında dil sınıflarında edebiyat kullanımının nedenlerini açıklayan en önemli konulardan biri olmuştur. Araştırmacılar tarafından doğrulandığı gibi edebiyat kültürel zenginlik ile öğrencilerin dilsel ve kişisel gelişimine yardımcı olan özgün ve motivasyon sağlayan bir materyaldir. Dil öğretmenleri teoride edebiyat kullanmanın faydalarının farkında olmalarına rağmen, edebiyatı ?bilinçli olarak? pratikte kullanmazlar. Bu nedenle, Kütahya'da özel bir dil okulunda 2010-2011 öğretim yılında A2 seviyesindeki 14 öğrencinin katılımı ile dil sınıflarında edebiyat kullanılmasını ?yeniden vurgulamak? için, bu çalışma yapılmıştır. Araştırmanın veri toplama aşaması tanımlayıcı ve deneysel olmak üzere iki türlüdür. Tanımlayıcı kısmını dil sınıflarında edebiyat -drama- kullanımına yönelik bir tutum anketi oluşturur. Deneysel kısmı on haftalık bir sürede yapılmıştır ve bir kelime testi öğrencilerin kelime öğrenme düzeylerini araştırmak için kullanılmıştır. Araçlardan elde edilen bulgular, SPSS programı ile analiz edilmiştir. Öğrencilerin edebiyata özellikle tiyatro oyunlarına yönelik tutumlarını öğrenmek için Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi yapılmıştır. Farklı kelime öğrenme düzeylerini incelemek için Mann - Whitney Sıralar Testi kullanılmıştır. Tüm tutum anketleri ve kelime testlerinde olumlu ve önemli sonuçlar elde edilmiştir. Genel olarak, öğrencilerin dil sınıflarında edebiyat -tiyatro oyunları- kullanımına yönelik olumlu tutumları vardır ve uygun edebi eserler öğrencilerin kelime yeterlilik düzeylerini artırmak için yardımcı olmuştur.
Özet (Çeviri)
The subject of teaching English has been one of the important issues in many books, articles or opinion papers explaining the reasons for using literature in language classes. Literature is an authentic and motivational material which helps to the students? linguistic and personal development with cultural enrichment which is asserted by researchers. Although language teachers are aware of the benefits of using literature in theory, they don?t use it ?consciously? practically. For that reason, to ?re-highlight? literature use in language classrooms this study is conducted in 2010-2011 education year, at a private language school in Kütahya, by participation of 14 A2 level students. Data collection of the research is twofold; descriptive and experimental. The descriptive part is made of an attitude questionnaire towards the using of literature, namely drama, in language classrooms. The experimental part is conducted in a ten-week period and a vocabulary test is used for searching students? vocabulary learning levels. The findings which are obtained from the instruments, are analyzed by SPSS programme. To find out the attitudes of students towards literature specially theatrical plays Wilcoxon Signed Rank Test is carried out. To examine the different levels of vocabulary learning levels Mann-Whitney Rank Test is used. In all attitude questionnaires and vocabulary tests positive and significant results are found. Overall, students have positive attitudes towards the usage of literature ?theatrical plays- in language classrooms and using appropriate literary works help students to increase their vocabulary proficiency levels. Key words : Literature, Attitude, Theatrical Plays, Vocabulary Proficiency Level