Çalışma yaşamında kadın ve konaklama işletmelerinde kadın yöneticilerde cam tavan sendromunu önlemeye yönelik stratejiler: İstanbul örneği
Women in working life and strategies to prevent women managers working at hotels from the glass ceiling syndrome: Sample Istanbul
- Tez No: 335169
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DÜRİYE BOZOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kadın yönetici, kariyer engeli, cam tavan sendromu, konaklama işletmeleri, Women manager, career barrier, glass ceiling syndrome, hospitality industry
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Çalışma yaşamındaki değişimlere paralel olarak toplumsal statüsünde de değişimler yaşayan kadın, özellikle sanayi devriminden sonra çalışma yaşamında yer almaya başlamış ve zamanla hizmet endüstrisindeki işgücünün büyük bir bölümünü karşılar hale gelmiştir. Bu süreç içerisinde kadın çalışma yaşamındaki avantajlarla yanında pek çok engel ve sorunla da yüz yüze gelmiştir. Cam tavan sendromu da kadının kariyer basamakları boyunca karşılaşmış olduğu engellerin genel adıdır denilebilir. Çalışmanın yazın bölümünde kadının tarihsel süreçler içerisindeki değişiminin çalışma yaşamına etkisi, kadının çalışma yaşamında karşılaştığı kariyer engelleri, cam tavan sendromunun tanımı, nedenleri, konaklama işletmelerinde cam tavan sendromu, nedenleri, etkileri, sonuçları ve konaklama işletmelerinde cam tavan sendromuyla mücadele yöntemleri ve mücadele yöntemleri içerisinde örgütsel stratejilerden bahsedilmiştir. Araştırma kısmında ise İstanbul?da faaliyet gösteren dört beş yıldızlı konaklama işletmelerinde çalışan orta ve üst kademe yöneticilerine anket uygulaması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Parallel to the changes in their business life, social status of women has changed. Particularly after the industrial revolution women had started to get involved in business life. In time, women occupied a high proportion of the service industry labour force. During this process women face a lot of problems and barriers despite advantages of their new way of life. Glass ceiling syndrome can be named as a general term of women's barrier during their career. While writing this study the effect of the changes of women's roles in history on their business life, the barriers women encounter during their career, the definition of glass ceiling syndrome, reasons for glass ceiling syndrome, glass ceiling syndrome at the hospitality industry, reasons for glass ceiling syndrome at the hospitality industry, effects of glass ceiling syndrome at the hospitality industry, results of glass ceiling syndrome at the hospitality industry, battling mechanisms against glass ceiling syndrome at the hospitality industry and organizational strategies under the battling mechanisms is mentioned. A survey has been conducted to mid-level and senior women managers working at four and five star accomodation facilities in Istanbul.