Developing a GIS based crime analysis system
CBS tabanli suç analizi yazilimi geliştirme
  1. Tez No: 335468
  2. Yazar: MUSTAFA ÖZÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. H. HAKAN MARAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Coğrafya, Computer Engineering and Computer Science and Control, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: CBS Tabanlı Suç Analizi, Suç Haritalama Yazılımı, GIS Based Crime Analysis, Crime Mapping Software
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) günlük hayatımızda önemi sürekli olarak artan uygulamalara sahiptir. CBS'nin popüler ve kritik uygulama alanlarından biri de mekansal suç analizidir. Günümüzde suç oranları artış göstermekte ve bu yüzden suç eğilimlerini analiz etmek ve suçu önleyici tedbirler almak büyük önem arz etmektedir. Suçlar çoğu zaman mekansal ve zamansal modeller göstermektedir. Örneğin, bazı suç türleri bazı lokasyonlarda nispeten yüksek oranlarda işlenebilmektedir. Bazıları ise gün içinde belli saat aralıklarında yüksek oranlarda olabilmektedir. Klasik suç analiz yöntemlerine coğrafi destek eklemek, tablosal veya istatistiksel metotların sunamayacağı son derece önemli ve müstesna faydalar sağlayabilir. Örneğin, belli bir suç türünün mekansal dağılımını görmek veya farklı suç türlerinin lokasyonlarını harita üzerinde karşılaştırmak, karar verme pozisyonundaki yöneticilere kritik ve önemli ipuçları verebilir. Bu yüzden, suç analiz yöntemlerine mekansal boyut katmak emniyet birimlerindeki çalışmalara önemli bir destek sağlamaktadır.Bu çalışmada, suçların haritalanması konusunda gerekli araştırmalar yapıldıktan sonra Crime Analyzer adlı bir CBS tabanlı suç analizi yazılımı geliştirilmiştir. Crime Analyzer, suç analizinde karşılaşılan problemleri çözmede muhtelif mekansal ve zamansal analiz araçları sunmanın yanı sıra, veritabanı sistemleri gibi çeşitli veri kaynaklarından veri alma konusunda esnek bir yöntem sağlar.
Özet (Çeviri)
Geographic Information Systems (GIS) have a lot of applications that are getting more and more importance in our daily life. One of the hot and crucial application areas of GIS is crime mapping. Nowadays, crime rates tend to increase and thus analyzing the crime trends and taking preventive precautions are very important. Often, crimes display spatial or temporal patterns. For instance, some crime types are committed in some areas with a relatively higher density rate. Some others may occur in particular time ranges in a day. Adding geographic support to crime analysis methods can provide extremely valuable and exclusive benefits which tabular or statistical analyses cannot provide. For example, seeing the spatial distribution of a particular crime type or comparing different types of crimes on the map can give critical and important decision making tips for managers. Hence, adding spatial dimension to crime analysis techniques help provide great contributions to police departments.In this study, after doing some researches about crime mapping, a GIS-based crime analysis system, namely Crime Analyzer, has been developed from scratch. Crime Analyzer not only provides various spatial and temporal analysis tools but also presents a flexible method to extract data from various sources such as database systems to solve crime mapping problems.