Computer aided hydraulic design of diversion weirs with sidewise intakes
Yandan alışlı bağlamaların bilgisayar destekli tasarımı
- Tez No: 33579
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİH YANMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli Tasarım, ön Tasarım, Bağlama, Yandan Al işli Priz, Computer Aided Design, Preliminary Design, Diversion Weir, Sidewise Intake
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Bağlama, sulama ve elektrik enerjisi üretimi amacı ile akarsu seviyesinin kabartılarak akarsudan temiz su alınmasını sağlayan bir çevirme yapısıdır. Akarsu debisi, sulama suyu gereksinimi, akarsu hidrolik özellikleri ve akarsu katı madde konsantrasyonu bağlama elemanlarının konumunu ve boyutlarını etkiler. Yandan al işli bağlamalar ova akarsul arında sıkça kullanılmaktadır. Bu çalışmada yandan alışlı bir bağlamalanın yapı boyutlarını ve yapı toplam maliyetini hesaplayan, Qbasic dilinde yazılmış, DWEIR adlı kullanımı kolay ve esnek bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Bu bilgisayar programı ayrıca hızlı ardışık denemelerle bir tasarım mühendisinin optimum tasarım elde etmesini kolaylaştırmaktadır, örnek bir çalışmaya uygulanan bilgisayar programı sonucunda mevcut ön tasarımdan daha ekonomik toplam maliyet bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
A diversion weir is a headwork facility which raises and diverts clear water for various purposes such as irrigation and hydropower production etc. River discharge, irrigation water demand, hydraulic characteristics of river and sediment concentration in river flow affect the orientation and dimensions of the structure. Diversion weirs with sidewise intakes are widely used for irrigation purposes in plain rivers. In this thesis a user friendly, flexible computer program named as DWEIR was developed in Qbasic language for the preliminary design of a diversion weir with sidewise intake. It determines the dimensions and the total cost of the structure. It also enables a design engineer to have quick successive test runs to achieve an optimum solution. Computer program is tested on a case study in which smaller total cost of structure is obtained compared with that of the existing preliminary design.