Flow around bridge piers
Köprü ayağı etrafındaki akım
- Tez No: 33581
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ GÜNYAKTI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Köprü Ayağı, Vorteksler, Su Yüzeyi Profili, Akım Davranışı» Kanal daralması, Bridge Pier, Vortices, Water Surface Profile, Flow Behavior, Channel cont-racrtion. Science
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
DZ KÖPRÜ AYASI ETRAFINDAKİ AKIM Ahmet DO?AN Yüksek Lisans Tezi, İnşaat. MUh. Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ali GUNYAKTI Haziran, 1993, 120 Sayfa. Bir köprünün güvenli ve ekonomik tasarımı için, köprli ayakları etrafındaki akımın davranışı bilinmelidir. Ayak-akım ilişkisini etkileyen pek cok parametre vardır. Bu parametrelerin en Önemlileri; köprü* ayak 5ekli, akım derinliği, akım hızı ve kanal eğimidir. Köprü ayağı etrafındaki akım davranışının anlaşılabilmesi için bu parametreler ve etkileri bilinmelidir. Bu amaçla sabit tabanlı, eğimi ayarlanabilir kanalda temiz su ve çeşitli köprü ayağı şekilleri kullanılarak bir dizi deney yapılmıştır. Ayak etrafındaki akım profilleri ölçülmüş ve ayıca teorik olarak hesaplanmıştır. Hesaplanan ve ölçülen değerler birbiriyle kıyaslandığında aralarında iyi bir uyum olduğu görülmüştür. Ayak modelleri etrafındaki döngüler ve sınır tabakası ayrımı gözlenerek, bu döngüleri ve akım davranışımetkileyen bazı önemli durumlar belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FLOW AROUND BRIDGE PIERS Ahmet DO?AN M.S. in Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ali GUNYAKTI June, 1993, 120 Pages. Knowledge of flow behavior around bridge piers is necessary in the safe and economical design of river crossing structures. There are numerous parameters affecting pier-flow interaction. The most important parameters are; pier shape and its configuration, flow depth, flow velocity and slope of the channel. These parameters and their effects should be known to understand flow behavior around bridge piers. For this purpose, several experiments were carried out by using several pier model shapes under clear water conditions in a fixed-bed tilting flume. Flow profiles around pier models were studied. Theoretical flow profile has been calculated with the help of continuity and momentum equations. The experimental and theoretical results were compared with each other and they are aggreed well with each other.Vortices and boundary layer seperation were observed around each pier model shape. Some important situations affecting vortices and flow behaviour were recorded.