Rainfall runoff modelling with Green-Ampt infiltration process
Green-Ampt infiltrasyon işlemi ile yağış akış modellemesi
  1. Tez No: 33582
  2. Yazar: ÖVÜL SAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜHA SEVÜK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yağış-Akış Modeli, Yüzey Akımı, Havza, Infiltrasyon, Bilgisayar Programlaması, Birim Hidrograf, Rainfall Runoff Model, Surface Flow, Watershed, Infiltration, Computer Programming, Unit Hydrograph
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 288
Özet
oz GREEN-AMPT İNFİLTRASYON İŞLEMİ İLE YAGIS AKİS MODELLEMESİ SAN, Övül Doktora Tezi, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Süha SEVÜK Haziran, 1993, 272 sayfa Bu tezde, bir yağış olayı esnasındaki yağış-akış bağlantısını araştırmak amacı ile deterministik bir yağış-akış modeli geliştirilmiştir. Model; yüzey ve kanal akımlarının hesaplanmasında kullanılan, Fortran 77 dili ile hazırlanmış ve 386 SX IBM uyumlu bir kişisel bilgisayarda çalıştırılabilen iki ana programdan oluşmaktadır. Yüzey akış modeli, bir havzadaki bölgesel, dağılmış, fiziksel ve hidrolojik özellikleri kapsayan iki seviyeli bir havza bölünmesinden oluşmaktadır. Birinci bölünmede havza; yağış verisinin zamana bağlı olduğu ancak yüzey dağılımının aynı kaldığı althavzalara ayrılır. İkinci bölünmede ise althavzalar daha küçük akım yüzeylerine bölünür. Bir yüzeydeki toprak özellikleri aynı ve homojendir. Böylece yüzeydeki akım, zamana bağlı, bölgesel değişim gösteren bir akımın hidrolik problemine dönüşür. Infiltrasyon hızının Green-Arcpt infiltrasyon modeli ile bulunmasından sonra, yüzeyde kalan su kinematik dalga metodu ile ötelenir. Althavza çıkışındaki hidrografın bulunmasında Saint Venant denkleminin eksplicit sonlu farklar metodu ile çözümü kullanılır. Kanal akım modeli, kanal akımının sayısal ötelenmesinde Preissman (SOGREAH) implicit sonlu farklar metodunu kullanmaktadır. IllAlthavzayı mansab tarafındaki sınırından terk eden akım, kanaldaki akımı beslediği için; yüzey akım modelinin qiktisi kanal akım modeline girdi olarak alınır. Havza çıkışındaki hidrograf ise kanaldaki akımın dinamik dalga denklemleri kullanılarak ötelenmesi ile bulunmaktadır. Bu çalışmada modele girdi olarak verilen yağış hızı, süresi, zaman içindeki dağılımı; havzadaki yüzey ve kanal akım karakteristikleri değiştirilmek suretiyle çeşitli sayısal deneyler yapılmıştır. Bunların yağış-akış bağlantısı üzerindeki etkileri ve birim hidrograf teorisinin geçerliliği araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RAINFALL RUNOFF MODELLING WITH GREEN-AMPT INFILTRATION PROCESS SAN, Övül Ph.D. in Civil Engineering Supervisor: Prof.Dr. Süha SEVÜK June, 1993, 272 pages In this study, a deterministic, event type rainfall runoff model is developed and the relation between rainfall, runoff is investigated. The model consists of two main programs for overland and channel flow computations. Both of the programs are prepared with Fortran 77 language and compiled, linked, run by a 386 SX IBM compatible personal computer. The overland flow model uses two levels of watershed partitioning to consider localized, distributed, physical and hydrologic characters of a real basin. The first level, partitions the basin into subbasins; such that rainfall data is unsteady but uniform over each subbasin. The second level of partitioning divides further a subbasin into smaller homogenous units called overland flow planes. Each plane is assumed to have homogenous soil parameters. Thus runoff process reduces to the hydraulic problem of unsteady, spatially varied flow over a uniform plane. After calculating the infiltration rate by Green-Ampt infiltration model, the water on plane surface is routed by kinematic wave approach. An explicit finite difference scheme is used for the numerical solution of Saint Venant equations to obtain the hydrograph at the subbasin outlet. The channel flow model do the numerical routing of channel flowby Preissman (SOGREAH) implicit finite difference scheme. As the discharge leaving the downstream boundary of subbasin, is then fed into the channel; output of overland flow model is taken as the input for the channel flow model. The channel flow is routed through the river using the dynamic wave equations to produce runoff hydrographs at the outlet of watershed. In this study, some numerical experiments are done by varying the intensity, duration, distribution of the rainfall; overland flow and channel flow characteristics. Both their effects on rainfall runoff relation and validity of unit hydrograph theory are investigated.