Numerical modeling of local scour around circular bridge piers arranged in a triangular configuration
Üçgen düzende yerleştirilmiş dairesel köprü ayaklari etrafinda oluşan yerel oyulmanin sayisal modellemesi
- Tez No: 988519
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yerel oyulma, Köprü ayakları, Sayısal modelleme, FLOW-3D, Hidrodinamik kuvvetler, Local scour, Bridge piers, Numerical modeling, FLOW-3D, Hydrodynamic forces, Bridge pier, Numerical modelling
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hidrolik Bilim Dalı
Özet
Köprü ayakları, su kütleleri üzerindeki köprüleri taşıyan temel yapısal elemanlardır. Ancak bu ayaklar, akışkan kuvvetlere maruz kaldıklarından, yerel aşınma ve korozyon etkilerine karşı hassastır. Akışın etkisiyle köprü ayakları çevresindeki zemin malzemesinin uzaklaşması sonucu meydana gelen yerel aşınma, temeli zayıflatmakta ve yapısal kararsızlığa yol açabilmektedir. Bu nedenle, hidrodinamik kuvvetler, aşınma mekanizmaları ve korozyon etkileri arasındaki etkileşimin anlaşılması, dayanıklı ve uzun ömürlü köprü temellerinin tasarımı açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışma, üçgen biçiminde düzenlenmiş dairesel köprü ayakları etrafındaki yerel aşınmanın sayısal olarak incelenmesini amaçlamaktadır. Akış alanı, malzeme taşınımı ve korozyon süreçleri sayısal olarak modellenerek, üçgen konfigürasyondaki köprü ayaklarının stabilitesi üzerindeki yerel aşınma etkileri değerlendirilecektir. Ayrıca çalışma, köprü ayağı stabilitesini etkileyen mekanizmalar hakkında ayrıntılı bir anlayış sunmayı ve etkili aşınma önleme stratejileri önermeyi hedeflemektedir. Sayısal simülasyonlar, karmaşık hidrolik ve sediman taşınımı süreçlerini detaylı bir şekilde analiz etmeye olanak sağlayan FLOW-3D yazılımı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmadan elde edilecek bulguların, hidrolik mühendisliği alanına katkı sağlayarak yerel aşınma süreçlerinin daha iyi anlaşılmasına ve hidrodinamik kuvvetler ile malzeme bozulmasından kaynaklanan yapısal arızaların azaltılmasına yönelik daha dayanıklı köprü temellerinin tasarlanmasına yardımcı olması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Bridge piers are essential structural elements that support bridges over water bodies. however, their exposure to hydrodynamic forces makes them exposed to local scour and corrosion. local scour, caused by the removal of sediment around bridge piers due to water flow, weakens the foundation and can lead to structural instability. understanding the interaction between hydrodynamic forces, scour mechanisms, and corrosion effects is crucial for designing durable bridge foundations. This study aims to investigate the local scour around a triangular group of circular bridge piers. by simulating (flow field, sediment transport, and corrosion processes) the study will provide evaluating the effects of local scour on the stability of circular bridge piers in a triangular configuration also, to give an insight into the mechanisms affecting bridge pier stability. Additionally, to propose effective mitigation strategies. This study will contribute to the field of hydraulic engineering by providing a detailed analysis of scouring processes using FLOW-3D software. The findings will help in designing more resilient bridge foundations and reduce potential failures due to hydrodynamic forces and material degradation.