Analysis of the cost structure of the Turkish airlines
Türk hava yollarının maliyet yapısının analizi
- Tez No: 33596
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZDEMİR AKYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İnşaat Mühendisliği, Economics, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Türk Hava Yollarının maliyet yapısı, Maliyet analizi, Marjinal Maliyet, Turkish Airlines, Cost Structure, Cost Analy sis, Marginal Cost
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
oz TURK HAVA YOLLARININ MALİYET YAPISININ ANALİZİ BİLGEN, Yusuf Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dali Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Özdemir AKYILMAZ Ocak, 1993, 151 sayfa Hava taşımacılığı sektörü, gayri milli hasıla yükseldikçe etkinliğini hızla artırmaktadır. Türkiye'de birden fazla hava taşımacılık firması olmasına rağmen, Türk Hava Yolları filosu ve uçuş ağına bakılarak, en önemli olanıdır. Konu bir firmanın ekonomik durumu olduğunda, en önemli nokta ilgili firmanın maliyet ve gelirleridir. Maliyet ve gelirler kâr veya zararin mevcutiyetini belirler. Ciddi analizler ve etkili fiyatlandirma politikaları ile kârlar artırılabilir veya maliyetler azaltılabilir.Bu tezde kullanılan iç hatlar ile ilgili maliyet ve gelirler ile ilgili sayısal kaynaklar Ulaştırma Bakanlığı ve Türk Hava Yolları Genel Müdürlüğünden sağlanmıştır. Elde edilen doneler dikkate alinarak, ekonomik, istatistiki analizler yapılmış ve Türk Hava Yollarının maliyet yapısı incelenmiştir. Çalışmalar göstermiştir ki; vgelirler (fiyatlar) ve doluluk oranı arasında esnek olmayan talep fonksiyonu vardır. Maliyetler gelirleri aşdığından Türk Hava Yollarının analiz edilen yılları kapsayan dönemde zararda olduğu tesbit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF THE COST STRUCTURE OF THE TURKISH AIRLINES BİLGEN, Yusuf M.S. in Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Özdemir AKYILMAZ January, 1993, 151 pages Air transportation sector is rapidly increasing its efficiency proportional to the populations income. Although there exists several air transportation compa nies in Turkey, Turkish Airlines is the most significant one due to its fleet size and flight network. When the economical condition of a firm is the subject, the most important points are the costs and revenues of the relat ed firm. The costs and revenues define the existence of loss or the profit. The profits can be increased or costs can be decreased by carrying out careful analysis and by effective pricing policies. The related data due to domestic links which will be used in this thesis is provided from the Ministry of Transportation and the Turkish Airlines. Taking into account the provided data, Turkish Airlines ' economical and statistical analysis are carried iiiout and the cost structure is investigated. The studies indicated that there is an inelastic demand function between the revenues (prices) and the utilization and another deduction is; Turkish Airlines is in loss due to the domestic links between the analyzed period.