Modern yolcu uçaklarında uçuş yönetim sistemine (FMS) girilen maliyet katsayısı (cost index) analizi
Cost index analysis
- Tez No: 109822
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: Cost index, Flight Management System, Direct flight cost, Time related cost, Fuel cost
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
IV ÖZET Yüksek Lisans Tezi MODERN YOLCU UÇAKLARINDA UÇUŞ YÖNETİM SİSTEMİNE (FMS) GİRİLEN MALİYET KATSAYISI (COST INDEX) ANALİZİ Erdoğan DELİPINAR Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Sivil Havacılık Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Can ÖZDEMİR 2001, 91 sayfa Büyük bir rekabet ortamının yaşandığı havayolu taşımacılığında karlılığın arttırılmasında en büyük etkenlerden birisi de giderlerin azaltılmasıdır. Uzun bir süre bu giderlerin büyük oranda harcanan yakıta bağlı olduğu düşünülmüş, fakat daha sonra, uçuş süresinin de bu giderleri büyük ölçüde etkilediği görülmüştür. Bu sebeple, sadece yakıt maliyetini ele alarak bir uçuşun maliyetini hesaplamak hatalı bir yaklaşım olur. Uçuş süresine bağlı bu giderlerin de hesaplamalara katılması gerekir. Bununla birlikte uçuş süresine bağlı maliyetlerin analizi, yakıt maliyetinin hesaplanmasına göre çok daha karmaşıktır. Saatlik uçuş maliyetini minimum seviyede tutmak için“Maliyet Katsayısı (Cost Index)”kavramı geliştirilmiştir. Her havayolu şirketinin maliyet politikası farklı olduğu için kullanılan maliyet katsayısı değeri de şirketler, uçak tipleri ve hatta uçuş hatları arasında farklılık göstermektedir. Türk hava taşımacılığı sektöründeyapılan ön araştırmada görülmüştür ki, havayolu şirketleri böyle bir analiz yapıp, kendi şirketlerinin maliyet yapısına ve kendi uçuş hatlarına uygulamak yerine, uçak tiplerine göre belirlenmiş hazır katsayıları kullanmaktadırlar. Bunun sebeplerinden bir tanesi de konuyla ilgili olarak detaylı bir çalışma yapılmamış olması ve Türkçe kaynak bulunmamasıdır. Bu çalışmada maliyet katsayısının nasıl hesaplandığı ve etki eden faktörlerin neler olduğu incelenmiştir. Anahtar kelimler: Maliyet katsayısı, Uçuş Yönetim Sistemi, Uçuş maliyeti, Uçuş saatine bağlı maliyet, Yakıt maliyeti.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Master of Science Thesis COST INDEX ANALYSIS ERDO?AN DELİPINAR Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Civil Aviation Program Supervisor: Assist. Prof. Dr. Can ÖZDEMİR 2001, 91 pages One of the factors to increase the profits of an airline is to decrease direct operating costs (DOC). For many years it was assumed that the main factor effecting the direct operating costs was fuel cost, but now it is proven that flight time is an important factor on direct operating costs. By that reason, it is not a correct approach to take into account only fuel cost to calculate direct operating cost. Time related costs should be taken into account too. On the other hand, time related cost analysis are very complex compared to fuel cost analysis. A“Cost Index”coefficient is now being used to find the best compromise between fuel cost and time related cost. As every airline has its own cost policy, the cost index used can be altering between airlines and also between different aircraft types and flight routes. It is noticed during first study of this thesis that, airlines use a constant cost index related to an aircraft type rather than they analyse their cost structure and apply the results to their own company policy.vıı One of the other reason for this thesis is that there is no document in Turkish concerning cost index analysis. In this thesis, the cost index and main factors effecting it, are being analysed.