Havayolu işletmelerinde finansal kiralama (Leasing)
- Tez No: 336004
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇIKRIKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal Kiralama, Finansal Kiralama Kanunu, Leasing, Financial Leasing
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Leasing dünyada yaygın olarak kullanılan bir finansal araçtır; özellikle 1950?den sonra önemli gelişme göstermiştir. Finansal kiralama; belirli bir süreç için kiralayan ve kiracı arasında düzenlenen, üreticiden kiracı tarafından seçilerek, kiralayan tarafından satın alınan malın mülkiyetini kiralayanda, kullanımını ise kiracıda bırakan bir anlaşmadır. Finansal kiralama(Leasing), yüksek maliyetli krediler nedeniyle finansman sıkıntısı çeken işletmelerin ihtiyaç duyduğu fon sıkıntılarının giderilmesinde ve yatırımların canlanmasında itici bir güç oluşturmaktadır. İşletmeler öz kaynakları ile işletmenin finansmanını sağlamak yerine dış kaynaklardan işletmenin sabit varlık yatırımını gerçekleştirmeyi tercih etmektedir. Bu da işletmelerin sabit varlık edinimlerinde alternatif finansman kaynağı olan finansal kiralama (leasing) konusunu oluşturmuştur. Leasing yoluyla sabit varlık kiralayan işletme, daha az kaynak ayırmak, borçlarını uzun vadeye yaymak ve bazı vergi avantajları gibi üstünlükler elde etmektedir. Uçak işletmeleri için en önemli varlık uçaktır. Hal böyle olunca çok pahalı olan bu taşıtları temin etmek için en uygun finans kaynağı, finansal kiralama olarak karşımıza çıkmaktadır. Konumuzda, uçak işletmelerinin bakış açısından finansal kiralama tekniği ele alınmış, uçakların finansal kiralamayla temin edilmesi durumunda karşılaşılan mevzuat ve de finansal kiralamada adım adım hangi yoldan gidildiği anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Leasing is a widely used financial instrument in the world; it has shown significiant development especially since 1950. Leasing is an agreement that is established between a leasor and a lessee for a specific period of time in which the leased goods is chosen by the lessee, bought from the manufacturer by the leasor and the leasor has the ownership of these goods while the lessee uses them.Financial leasing plays a crucial role in increasing investment and eliminating difficulties of getting funds needed by firms that have financial difficulties because of high cost of loans. Enterprises choose outer sources for real assets investments instead of their equity capital. Thus constituted the subject of leasing for the way of enterprises to acquire real assets investment. By using leasing enterprises use less real assets, pay the debts in along time and some tax advantages.The most important asset of an aircraft operator is an aircraft. The best proper financial source to obtain these expensive vehicles is financial leasing. In our case, financial leasing method is discussed from aircraft operators point of view and the regulations and the steps to follow is explained throughly when an aircraft is obtained through financial lease.