Sa'dettin Taftâzânî'nin imamet anlayışı ve ilk dönem siyasi olayları değerlendirişi
Sa'dettin Taftazani's understanding of imamate and his evaluation of the political events of the first period of islamic history
  1. Tez No: 336045
  2. Yazar: MEHMET SEVER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HARUN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Taftâzânî, İmamet, Hilafet, Sahabe, Ehl-i Beyt
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Tarih boyunca insanlar kendileri ve yaşadıkları toplumun sorunları ile ilgilenmişler ve çözüm önerileri ortaya koymuşlardır. İnsanlığın çözüm aradığı sorunlardan biri de siyasal yönetim ve özellikleri olmuştur. Bu sorunlara çözüm üreten insanların temel referansları, yaşadıkları toplumun din, mezhep ve sosyo-kültürel yapısı olmuştur.İslam tarihi boyunca Müslümanların üzerinde en çok tartıştıkları konu da toplumun liderliğini ifade eden imamet ve hilafet konusu olmuştur. İmamet ve hilafet tartışmaları aynı zamanda Müslümanların siyasi tarihini de oluşturmuştur. Bu konunun aydınlatılması için birçok düşünür eser yazmış, görüşlerini ortaya koymuştur.Yaşadığı dönem ve sonrasında özellikle Sünnî düşünce üzerinde etkileri görülen bir düşünür de Sa'dettin Taftâzânî'dir. Eserlerinde Sünnî düşüncenin imamet/hilafet algısını, tarih felsefesini ortaya koyan Taftâzânî, farklı düşünce ekollerine ve özellikle Şiîlik düşüncesine de temas etmiş bir düşünürdür. Taftâzânî'nin görüşlerini bilmek, bugünkü Sünnî düşüncenin hilafet ve tarih felsefesini anlamak bakımından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Throughout history, people work on their problems as well as their societies. Besides this, they try to find some solutions for their problems. One of these problems that people are looking for a solution is political governance and its characteristics. While people try to find solutions to these proplems their main references are religion, Islamic school of thoughts, social and cultural factors.Imamate and caliphate were the most discussed issue which means leadership of society in whole Islamic history. These two things constitute muslim political history as well. Many philosophers and thinkers have written books and articles in order to enlighten that issues.One of the thinkers who effected Sunni thought both his time and after is Sa?dettin Taftazani. He explained perception of imamate and caliphate the philosophy of history according to Sunni thought in his books. In addition to this, he worked on different schools of thougt especially Shi?ite Thought. Consequently, it is very important to know Taftazani?s opinions in order to understand the philosophy of caliphate and history according to Sunni thought.Key Words : Taftâzânî, İmamate, Caliphate, Sahabe, Ahl al-Bayt