Hz. Peygamber döneminde ev kadını ve aile içerisindeki fonksiyonu
Housewife of Prophet age and her function in the family
  1. Tez No: 336055
  2. Yazar: TUĞBA VELİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hz. Peygamber, ev kadını, aile, anne, mutfak, Prophet Muhammed, housewife, family, mother, kitchen
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
İslam?ın ilk dönemlerinde Hz. Peygamber?in ve onun öğretisinde yetişen ashabının uygulamaları, dinin yanlış yorumlanmasının önüne geçmiştir. Bu nedenle İslam?ın ilk dönemindeki yaşanmışlıklar, onun öğretilerini idrak etmek için önemlidir. Hz. Peygamber dönemi ev kadınlarının yaşamlarını okumak, bugünkü hayatımızla kıyaslama yapıp örnek almak açısından önemlidir.Evrensel olarak kadının en çok meşgul olduğu yer evi ve ailesidir. Bu bağlamda Hz. Peygamber döneminde yaşayan kadınların gündelik ve sosyal hayat pratiklerini incelediğimiz tezimizde, ev kadınının toplumda üstlendikleri rolleri görmek mümkündür. Çalışmada Cahiliye döneminde ev kadınının gördüğü şiddetten ve İslam?ın gelmesiyle ev kadının hayatındaki değişikliklerden bahsedildi. Evinin sınırları içerisinde mutfak, sutaşıma, bahçe ve hayvan işleriyle ilgili görevleri anlatıldı. Ailesiyle olan ilişkilerinden bahsederken eş ve anne olarak görevler tespit edildi. Sosyal hayatını neler yaparak değerlendirdiği ve diğer ev kadını arkadaşlarıyla olan ilişkilerinin boyutları sunuldu. Araştırmada Kur?an-ı Kerim?e, temel hadis kaynaklarına, ilk dönem İslam tarihi kitaplarına ve ansiklopedilere müracaat edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the first ages of Islam the practices of Prophet and his companions have precluded the misinterpretation of religion. For this reason, the livings in the first ages of Islam contain significant examples which can help in perceiving of the Islamic precepts. To read the lifes of housewifes of Prophet age is significant, because they set an example for our lifes. Universially the woman mostly deals with her home and family. In this context, it is possible to notice the social roles of housewifes in our thesis in which daily and social life practices of housewifes of Prophet age were discussed in detail. In our study, the violence which housewife incurred in Pre-İslamic Arabian and also the shifts in life of housewifes which were induced by Islam were discussed. The duties of housewife related to the kitchen, gardening and animal care were clearly explained. The duties related to her role of spouse and mother were determined. Also, the details related to their social lifes and to the social relationships with other housewifes were discussed. In this study, Quran, basic hadis sources, first age Islamic historical books and encyclopedias were used as literature sources.