Fatih Projesi kapsamında yer alan öğretmen ve öğrencilerin projeden beklentileri ve bilişim teknolojilerine karşı algıları üzerine bir araştırma
An inquisition upon expectations of intervening teachersand students within the context of Fatih project and perceptions to usage of information technology
  1. Tez No: 336102
  2. Yazar: ŞERİFE SALMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELAMİ ERYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişim Teknolojiler, Teknoloji Kullanımı, Ülkeye Özgü Gelişmeler, Information Technology, Teacher, Use of Technology, Country-specific developments
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Büro Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Ülkemizde de gelişen teknolojinin sınıflarda etkin kullanımıyla öğrenci başarısını arttırmak amaçlı çeşitli projeler hayata geçirilmektedir. Bunlardan sonuncusu Kasım 2010?da kamuoyuna duyurulan ve Milli Eğitim Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı?nın işbirliği içinde yürüttüğü Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi isimli ve kısaca Fatih olarak bilinen projedir.( Kayaduman, Sarıkaya ve Seferoğlu,2011:2 )Araştırmada Fatih Projesinden yararlanan öğretmen ve öğrencilerin, derslerinde Fatih Projesi kapsamında kullanılan bilişim teknolojilerinin ne gibi faydaları olduğunu, öğretmen ve öğrencilerin bunları derslerinde kullanabilme bilgi, becerilerini araştırdık. Araştırmada Fatih Projesi kapsamında yer alan öğretmen ve öğrencilerin projeden beklentileri ve bilişim teknolojileri kullanımına karşı algıları araştırılmıştır. Araştırma Fatih Projesi pilot okullarından biri olan İstanbul Bağcılar Dr. Kemal Naci Ekşi Anadolu Lisesi?nde yapılmıştır. Araştırma 180 öğrenci ve 50 öğretmene uygulanmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin görüşlerine bakıldığında e-içeriğin ders öğretiminde kullanımının (video, animasyon, e-kitap,çizgi filmler,eğitsel oyunlar vb.) derslerin öğrenimini kolaylaştırdığı belirlenmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular ilgili literatürdeki araştırma sonuçlarıyla karşılaştırılmış ve tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Various projects are implemented to incnease the student achievement with the effective usage of developin technology in country courses. The last Project within these was announced to public Nowember,2010. It ıs named Oppartunity Augmentation and technological Enhancement Movement, in brief is known FATİH has been lead by the ceeperantien with the Ministry of education and Ministry of Communication.We try to search benefits of using the Information Technologies within the context of Fatih Project,and knowledge, skill, perceptions of intervening teachers and students in the courses. Expectations and Perceptions of Intervening teachers and students within the context of this Project to use the Information technology have been inquired in this study.This study have been applived in Dr. Kemal Naci Ekşi Anatalion High School that is the one of the pilot schools in İstanbul.It has been applied to 180 studens and 50 teachers. Joining students are homegeneus but they nege according to their genders.After the results of study according to students vision it is determined that the usage of e-centents(video, animation, e-book, cartoon films, gones) in training facilitate the learning. According to teachers?vision it is determined that age is the important facter in using the information technology.Evidences that acquired after the study results have comparde with the concerned searches in literature.