Fen bilgisi öğretmen adaylarının kavramlar arası ilişki kurma düzeyleri ile fene yönelik motivasyonel inançları ve öz düzenlemeleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigating the correlation among pre-service science teachers level of forming associations between concepts, self-regulation and motivational beliefs
  1. Tez No: 336101
  2. Yazar: HÜSEYİN İNALTUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Konu Değeri, Hedef Yönelimi, Öz-yeterlik, Öz Düzenleme, Kavramsal Anlama, Task Value, Goal Orientation, Self-Efficacy, Self-Regulation, Conceptual Understanding
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 230
Özet
Bu çalışmanın amacı fen bilgisi öğretmen adaylarının kavramlar arası ilişki kurma düzeylerinin, fene yönelik motivasyonları ve öz düzenlemeleriyle olan ilişkisini incelemektir. Çalışmada açıklayıcı ardışık karma yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesinde Genel Fizik II ve Genel Fizik Laboratuvarı II dersi alan toplam 47 öğrenci oluşturmaktadır. Öğrencilerin kavram düzeylerini ölçmek için kavram haritası tekniği, motivasyon ve öz düzenleme seviyelerini ölçmek için Türkçeye adaptasyonu yapılan Fen Bilimlerine Yönelik Motivasyon ve Öz Düzenleme Anketi uygulanmıştır. Anket hedef yönelimi, konu değeri, öz-yeterlik ve öz düzenleme olmak üzere dört alt boyuta sahiptir. Alt boyutların ? güvenirlik katsayıları sırasıyla .90, .89, .87, .86 olarak hesaplanmıştır. Çalışmanın ilk aşamasında değişkenler arasındaki ilişkileri belirlemek için pearson çarpım momentler korelasyon katsayısı hesaplanmıştır. Çalışmanın ikinci kısmında ise kavramlar arası ilişki kurma düzeyleri yüksek ve düşük olarak belirlenen öğrencilerin motivasyonları ile öz-düzenleme seviyeleri arasındaki farklılıklar görüşme yoluyla ortaya çıkarılmıştır. Analiz sonuçları fen bilgisi öğretmen adaylarının kavramlar arası ilişki kurma düzeylerinin, öz-yeterlikleri ve öz düzenlemeleri ile istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkiye sahip olduğunu göstermiştir. Ayrıca kavramlar arası ilişki kurma düzeyi yüksek ve düşük olarak belirlenen öğrencilerin motivasyonları ile öz düzenlemeleri arasında bazı farklılıklar olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine whether there is a relationship among pre-service science teachers? level of forming relationship, self-regulation and motivational beliefs towards science. Sequential explanatory mixed method was used in this research. The sample of this study consisted of 47 freshman students who were enrolled in General Physic II and General Physics Laboratory II in science education program at Gazi University. Concept maps were used to determine students? level of forming relationship among concepts of electric circuit. Moreover, Turkish version of Students? Adaptive Learning Engagement in Science (SALES-TV) questionnaire was administered to determine students? level of motivational beliefs and self-regulation. SALES-TV has four sub dimension namely goal orientation, task value, self-efficacy and self-regulation. Reliability of the goal orientation, task value, self-efficacy and self-regulation was calculated as .90, .89, .87, .86, respectively. In the first part of the study, the Pearson product moment correlation coefficient was calculated to examine the relationships between variables. In the second part of the study, pre-service science teachers were categorized according to their level of forming relationship among concepts as high and low. The differences between two groups in terms of self-regulation and motivational beliefs were investigated through interview questions. The results of the correlational analysis revealed that there was statistically significant correlation among pre-service science teachers? forming relationship among concepts, self-efficacy and self-regulation. Moreover, the analysis of interview questions revealed that there are some differences between participants who have different level of forming relationship among concepts in terms of self-regulation and motivational beliefs.