İşbirlikçi öğrenmeyi destekleyen üç-boyutlu çevrimiçi öğrenme ortamı geliştirilmesi ve kullanılabilirliğinin değerlendirilmesi
Development of 3-d online virtual learning environments that support collaborative learning and evaluation of usability
  1. Tez No: 336103
  2. Yazar: BAHATTİN SELİM PAMUKCU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Biçimlendirici araştırma yöntemi, işbirliğine dayalı öğrenme, sosyal bulunuşluk, üç-boyutlu sanal öğrenme ortamları, 3D virtual learning environments, collaborative learning, formative research, social presence
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmanın amacı, işbirlikçi öğrenmeyi destekleyen üç-boyutlu çevrimiçi sanal öğrenme ortamları geliştirmek ve bu ortamların tasarlanması aşamasında kullanımı kolaylaştıran etkenleri ve kolay kullanımı engelleyen etkenleri belirleyerek olası engelleyici etkenleri ortadan kaldıracak çözümler bulmaktır.Araştırma yöntemi olarak biçimlendirici araştırma yöntemlerinden tasarım durumu modeli kullanılmıştır. Araştırma, Gazi Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümü ?Proje Geliştirme ve Yönetimi - 2? dersi alan ve 4.sınıfa devam eden 56 katılımcı ile yürütülmüştür. Araştırmanın uygulama aşaması 6 hafta boyunca devam etmiştir.Araştırmanın veri toplama işlemleri, içerisinde açık ve kapalı uçlu sorular yer alan kullanım anketi ve odak grup görüşmeleri ile gerçekleşmiştir. Verilerin analizleri aşamasında ise nicel veriler için betimsel istatistik kullanılarak gerçekleşirken, nitel veriler için içerik analizi gerçekleşmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre üç-boyutlu sanal öğrenme ortamlarının işbirliğine dayalı olarak kullanılmasının zaman ve mekan bağımsızlığı yaratacağı, kullanışlı öğrenme materyalleri olacağı, katılımcıların motivasyonunu arttıracağı, sosyal bulunuşluk algısını arttıracağı, yüz yüze ve çevrimiçi öğrenme ortamlarına alternatif bir öğrenme ortamı olarak kullanılabileceği gibi sonuçlarına ulaşılmıştır. Etkili ve verimli olarak geliştirilebilmesi için gerekli olan tasarım ilkeleri de öneriler bölümünde açıklamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to develop 3-D online virtual learning environment which supports collaborative learning. It also aims to find a way to facilitate use and eliminate any possible factors that can prevent the use of such an environment.Design case in formative research was utilized in this study. The participants in this study were 56 senior students who were enrolled in ?Project Development and Management ? II? at Gazi University?s Computer Education and Instructional Technology Department. The implementation process lasted for six weeks.Data collection involved, usage surveys of 3-D Virtual Learning Environments that consist of open-ended questions, close-ended questions, and focus group interviews were used. Descriptive statistics and content analysis were used in the data analysis phase.In conclusion, the use of 3-D Virtual Learning Environments with collaborative learning creates freedom of time and space, useful learning environments, social presence, and increase motivation in students. 3-D Virtual Learning Environments can be seen as an alternative to face to face education and online learning environments. Design principles that are required for effective and efficient education will be explained in the recommendations section.