Öğretmen adaylarının bazı çevre konularına ilişkin zihinsel yapılarındaki değişimlerin otantik öğrenme ortamlarında incelenmesi ve değerlendirilmesi
Investigating and assessing the changes in the teacher candidates' cognitive structures about some environmental topics in authentic learning environments
- Tez No: 336109
- Danışmanlar: PROF. DR. ALEV DOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Otantik öğrenme, çevre eğitimi, kelime ilişkilendirme testi, kavram ağı haritası, Authentic learning, environment education, word association test, concept network map
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 255
Özet
Bu tezde otantik öğrenme yaklaşımlarının öğretmen adaylarının bazı çevre konularına ilişkin zihinsel yapılarına etkisi ve otantik öğrenme yaklaşımlarının etkililiği araştırılmıştır.Çalışmada nicel ve nitel veri toplama yöntemleri bir arada kullanılmıştır. Bu nedenle, araştırma karma yöntemler araştırma yöntemi niteliği taşımaktadır.Araştırmanın nicel boyutunu `deneysel model? de, ön test son test kontrol gruplu desen oluşturmaktadır. Bu süreçte yansız atama ile 2 grup belirlenmiştir. Gruplar `Özel Öğretim Yöntemleri I dersini alan fen bilgisi öğretmenliği 3. sınıf öğrencilerinden oluşturulmuştur. Deney grubunda dersler otantik öğrenme ve değerlendirme ortamları oluşturularak, kontrol grubunda ise dersler geleneksel yöntemlerle yürütülmüştür. Her iki grubunda derslerine araştırmacı girmiştir. Araştırmada otantik öğrenme ve değerlendirme yaklaşımlarının uygulandığı deney grubu ile otantik öğrenme ve değerlendirme yaklaşımlarının uygulanmadığı kontrol grubunun zihinsel yapıları arasındaki farkı ortaya koymak amacıyla kelime ilişkilendirme testi (KİT) ve kavram ağı haritası teknikleri kullanılmıştır. Araştırmanın nitel boyutunu ise olgu bilim deseni oluşturmaktadır. Olgu bilim deseni sayesinde otantik öğrenme ve değerlendirme yaklaşımlarının etkililiği, avantaj ve dezavantajları ortaya çıkartılmaya çalışılmıştır.Araştırmanın çalışma grubunu 2011?2012 eğitim-öğretim yılında Tokat ili Gaziosmanpaşa Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği ABD? da öğrenim gören 3. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Çalışma grubu; deney grubu 30, kontrol grubu 32 olmak üzere toplam 62 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada veriler, nicel ve nitel araştırma tekniklerine uygun olarak araştırmacı tarafından geliştirilen ölçekler aracılığıyla toplanmıştır. Çalışmamızın başında öğrencilerin çevreye ilişkin zihinsel yapılarını, kavramlarını, kavramlar arası ilişkileri somut olarak ortaya çıkarmak amacıyla 10 adet anahtar kavramdan oluşan ön kelime ilişkilendirme testi uygulanmış ve buna bağlı olarak öğrencilerin ön kavram ağı haritaları çizilmiştir. Ardından belirlenen anahtar kavramlarla ilişkili olarak 14 haftalık dersler planlanmıştır. Çalışmamızın sonucunda, otantik öğrenme aktivitelerinin öğrencilerin zihinsel yapısına etkisini somut olarak ortaya çıkarmak amacıyla deney ve kontrol grubunda yer alan öğrencilere son kelime ilişkilendirme testi uygulanmış ve son kavram ağı haritaları çizilmiştir. Sürecin etkililiğini ortaya çıkarmak amacıyla her hafta öğrencilere dağıtılan çalışma kağıtları, hazırlanan poster, afiş, broşür ve proje aktivitelerine ilişkin öğrenci görüşleri kavram ağı haritaları ile birlikte değerlendirilmiştir. Kelime ilişkilendirme testinde verilen cevaplar puanlanarak deney ve kontrol grupları arasında fark olup olmadığını ortaya çıkarmak amacıyla da t-testi kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda, otantik öğrenme aktivitelerinin;i) Çevreye ilişkin zihinsel yapıyı geliştirdiği, ii) Anlamlı öğrenmeye katkı sağladığı, iii) Otantik öğrenme yöntemlerine ilişkin bilgi ve beceri kazandırdığı, iv) Otantik değerlendirme yöntemlerine ilişkin bilgi ve beceri kazandırdığı, v) Yaratıcılık, üst düzey düşünme, araştırma, inceleme, sorgulama becerisini geliştirme, yaparak yaşayarak öğrenme, sorumluluk alma, gerçek hayat ve günlük yaşamla ilişkili öğrenmeleri gerçekleştirme gibi çok önemli becerileri geliştirdiği ortaya çıkartılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the efficiency of authentic learning approaches and the effects of authentic learning approaches on the teacher candidates? cognitive structures about some environmental topics were investigated. Both the quantitative and qualitative data collection techniques were used in the study. Therefore, this study shows the characteristics of a mixed techniques research method. The quantitative dimension of the research contains a design with pre-test, post-test and control group in the experimental model. In this process, two groups were determined by neutral assignment. The groups consisted of the third year students who studied Special Teaching Methods I course. The lessons in the experimental group were administered creating authentic learning and evaluation environments, while in the control group they were administered using traditional methods. The researcher carried out the lessons in both groups. Word association test and concept network map were used in the research with the aim of differentiating the cognitive structures of experimental group who were applied authentic learning and evaluation approaches and control group who weren?t applied authentic learning and evaluation approaches.The qualitative dimension of the research contains phenomenological approach. The effectiveness, advantages and disadvantages of the authentic learning and evaluation approaches were tried to be determined with the help of phenomenological approach.The study group of the research consists of third year students studying in the Department of Science Education at Tokat Gaziosmanpaşa University Faculty of Education during 2011-2012 academic year. The study group has a total of 62 students, 30 of whom are in the experimental group and 32 of whom are in the control group. In the research, the data were gathered by the scales developed by the researcher in accordance with the quantitative and qualitative research methods. At the beginning of our research, pre-word association test consisting of ten items were applied in order to determine the students? cognitive structures, conceptions and relations between the conceptions concretely. Depending on this, students? concept network map were drawn. Afterwards, fourteen weeks of lessons related to the determined conceptions were planned. At end of the research, students both in control and experimental groups were applied a post word assiciation test and their final concept network map were drawn with the aim of showing the effects of authentic learning activities on the students? cognitive structures concretely. Worksheets, posters, brochures and project samples which were handed out to the students weekly were evaluated with the concept network maps in order to show the efficiency of the process. T-test was used in order to determine whether or not there was a difference between the control and experimental groups by grading the answers given in the word association test. In conclusion, the results about the authentic learning activities below were determined;i)They improve the cognitive structure about the environment, ii) they contribute to meaningful learning, iii) they improve the knowledge and skills about the authentic learning techniques, iv) they improve the knowledge and skills about the authentic evaluation techniques, v) they develope creativity, higher order thinking, research, investigation and questioning skills, and they carry out real life and daily life learnings.