Ortaokul matematik öğretmenlerinin kazanım okuryazarlığı
Middle school mathematics teachers' literacy on learning outcomes
  1. Tez No: 336108
  2. Yazar: NAZMİYE DİLŞAD GÜVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA ARGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen Yeterlikleri, Öğretimi Planlama, Öğretim Programı, Kazanım, Teacher Standards, Teaching Planning, Curriculum, Learning Outcomes
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 241
Özet
Bu çalışmanın amacı, ortaokul matematik öğretmenlerinin kazanım okuryazarlığı durumlarını, bu araştırmada oluşturulan bileşenlere göre incelemek ve söz konusu yeterliğe sahip olup olmadıklarını tespit etmektir. Bu bağlamda, öğretim programında yer alan kazanımların etkili öğretim ve öğrenimini planlama ve değerlendirme aşamasında, öğretmenlerin kazanımı anlama ve öğrencilere edindirmeye yönelik yorumlama durumları incelenmiştir.Araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden biri olan durum çalışması kullanılmıştır. Katılımcılar çeşitli ortaokullarda görev yapan 5 matematik öğretmeninden oluşmaktadır. Araştırmanın verileri, yarı yapılandırılmış görüşme ve gözlemlerden elde edilmiştir. Görüşme ve gözlemler, İlköğretim 6-8. Sınıflar Matematik Dersi Öğretim Programı?nın 6. sınıf Cebir ve Sayılar öğrenme alanlarından seçilmiş olan 10 kazanım temel alınarak yapılmış olup, her bir kazanım için ayrı ayrı görüşme formları hazırlanmıştır. Veriler, araştırmacı tarafından ortaya konan kazanım okuryazarlığının bileşenlerine göre kategorilere ayrılmış ve betimsel analiz metodu kullanılarak analiz edilmiştir. Öğretmenlerin, bileşenlerdeki bilgi ve yeterlik durumlarına göre kazanım okuryazarlıkları betimlenmiştir.Verilerin analizi sonucunda, öğretmenlerin söz konusu 10 kazanım için kazanım okuryazarlıklarının zayıf olduğu tespit edilmiştir. Kazanımı anlamanın, onu öğrencilere edindirebilmek için tek başına yeterli olmadığı, aynı zamanda kazanımı anlamadan, bu kazanımı arzu edilen biçimde edindirmenin de mümkün olmadığı sonucuna varılmıştır. Ayrıca kazanım okuryazarlığının tüm bileşenleriyle birlikte dikkate alınarak geliştirilmesi gerektiği ortaya çıkan bir diğer önemli noktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate middle school mathematics teachers? learning outcomes literacy according to the components which are revealed by researcher. To do this, we examined the teachers? understanding related with learning outcomes and their interpretation to make students acquire these outcomes during the process of planning and evaluating the effective teaching and learning of outcomes in teaching program.The case study, which is one of the qualitative analysis methods, is used in current research and the participants of the study were 5 mathematics teachers who work at various middle schools. The data were collected through semi-structured interview and observations. They were carried out on 10 outcomes which are selected from Sixth Grade, Algebra and Numbers Learning Domain in Elementary Education Mathematics Program and separate forms were prepared for each learning outcomes. The collected data were categorized and analyzed by using descriptive analysis method. The outcome literacy of middle school teachers was determined according to their knowledge and competency at sub-components.The research findings show that teachers? literacy of outcome competence is not strong enough. After the analysis of data, it is found that understanding of learning outcomes is not enough to make students acquire these outcomes alone, at the same time to make students acquire learning outcomes is impossible without understanding of outcomes. In addition, it is concluded that learning outcome literacy should be developed with taking account of overall components of learning outcome literacy.