Liselerde coğrafya eğitiminin milli kimlik bilincine etkisinin öğrenci görüşlerine göre değerlendirilmesi
The evalution of the effect of geography education in high schools on national identity awareness according to students' idea
  1. Tez No: 336115
  2. Yazar: MİYASE OKUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ ESER ÜNALDI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafya Eğitimi, Milli Kimlik Bilinci, Geography Education, National Identity Awareness
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmanın amacı, liselerde coğrafya eğitiminin milli kimlik bilincine etkisini öğrenci görüşlerine göre ortaya koymaktır. Araştırmaya katılan öğrencilerin coğrafya dersinin milli kimlik bilinci oluşturmadaki rolüne ilişkin görüşleri incelenmiş, öğrencilerin öğrenim gördükleri okul türü, öğrenim gördükleri alan ve cinsiyet değişkenlerine göre görüş farklılıkları ortaya konulmuştur.Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2012-2013 eğitim öğretim yılında Konya il merkezinde farklı türlerdeki 6 lisede ve farklı alanlarda öğrenim görmekte olan 481 ortaöğretim 12. Sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Öğrenci görüşlerini tespit etmek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen 29 soruluk bir anket kullanılmıştır. Elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) programı kullanılarak analiz edilmiştir. Gruplar arasındaki farklılıkların ortaya konulmasında parametrik olmayan istatistik yöntemlerinden Kruskal Wallis ve Mann Whitney U testleri kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre öğrenci görüşlerinde, öğrenim görülen okul türü, öğrenim görülen alan ve cinsiyet değişkenlerinde istatistiksel açıdan anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Öğrencilerin coğrafya dersini görme süreleri ile milli kimlik bilinci ve coğrafya derslerinin milli kimlik bilinci oluşturmadaki rolüne ilişkin olumlu görüşleri arasında paralellik olduğu tespit edilmiştir. Öğrenci görüşlerinden yola çıkarak coğrafya dersinin milli kimlik bilinci oluşturmada önemli bir rolü olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to put foward the effect of geography education in high schools on national identity awareness according to students? idea. The participated students in the study whose views about the effect of Geography lesson are examined on creating awareness for national identity, the difference of opinions are put forth according to the students school types that they are attending, the fields of study and their sex variables. Screening model was used in this study. The study samples compose 481 secondary school students who are studying in different fields in six different types of high schools in the 12th grade in the 2012-2013 academic in Konya city center. In order to find out the views of students, a questionnaire consisting of 29 questions developed by the researcher was used . The data obtained was analyzed by using SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) computer program. To put forth the differences among the groups, Kruskal-Wallis and Mann-Whitney U tests statistical methods were used that are non-parametric. According to the findings of the research of students observations, significant differences were found statistically in the type of school education, the variables of the study area and gender variation. Between the gained national identity knowledge with the duration of Geography courses for students and for the role of positive effect of geography courses in creating awareness for national identity has been found out parallel.Based on the students' opinions,it is concluded that geography lesson has an important role in creating awareness of national identity.