Entropi ve tersinirlik kavramlarının tartışılması
The discussion of entropy and reversibiliy concepts
- Tez No: 336114
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET LEVENT AKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Entrophy, reversibility and the second law of thermodynamics
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kimya Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu araştırma termodinamiğin en karmaşık konusu olan entropi kavramıyla tersinirlik ve tersinmezlik(kendiğinden olma) konusuna yeni bir anlayış getirmek için yapılmıştır. Bu amaçla bu konular dünyanın çeşitli fizikokimya kitaplarından taranmış ve herkese öğretildiği şekilde entropinin artışının hem olayların kendiliğinden olması yani tersinmezliği ve hem de entropinin bir hal fonksiyonu olduğu hakkındaki belirsizlik giderilmeye çalışılmıştır. Bu çalışma birçok açıdan klasik eğitim tezlerinden farklıdır. Burada ne bir ön test metodu alınmış nede bir istatistiksel bir çözümlemeye gidilmemiştir. Ancak yapılan çalışma bu son derece karmaşık konulara ışık tutacak niteliktedir. Anahtar Kelimeler. Entropi, tersinirlik, termodinamiğin II. kanu
Özet (Çeviri)
This study was carried out to enlighten the most complicated concepts of thermodynamics entropy and reversibility. For this purpose the subject was thoroughly investigated from the physical chemistry text books and the subject of entropy as the parameter of which determines the instantaneous events and the state function property was thoroughly discussed. This study is different than most of the conventional education thesis in many respects. There is no pretest post test pattern was employed and there was no attempt to bring any statistical explanation. This study is expected to enlighten these complicated and mostly misunderstood concepts.