Tiyatro oyuncularının aldıkları müzik eğitiminin müzikallerde şarkı söylemeleriyle ilişkisi
The relationship between theatre players' prior musical knowledge and their singings in musicals
  1. Tez No: 336120
  2. Yazar: PEYRUZE ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. ÜLKÜ ÖZGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Tiyatro, Müzikal, Müzik eğitimi, Tiyatro Oyuncusu, Theatre, Musical, Music education, Theatre player
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Müzik ve tiyatronun birlikteliği binlerce yıl öncesine dayanır. İlk insanların doğa olaylarına şarkı ve danslarla tepki verdiği, hayvanları ve sesleri çeşitli hareketler ve ritüellerle taklit ettiği çağlardan, müzikal çağı olan 20. yüzyıla ve günümüze kadar, bu iki gösteri sanatı iç içe olmuştur. Amerika?da Broadway?in altın çağından sonra tüm dünyaya yayılan ?müzikal? türü, Türk Tiyatro?sunda da kendine önemli yer edinmiştir. Gerek Türk yapımı operetler, gerekse dilimize uyarlanarak sahnelenen müzikaller, kitlelerin yoğun ilgisini çekmeye devam etmektedir.Son yıllarda Devlet Tiyatroları?nda sahnelenen müzikal sayısı artmakta ve bu durum, oyunlarda şarkı söyleyen tiyatro oyuncularının, almış oldukları müzik eğitimini etkin biçimde kullanmalarını gerektirmektedir.Bu araştırmada, tiyatro oyuncularının lisansta aldıkları müzik eğitimiyle müzikallerde şarkı söylemeleri arasındaki ilişki ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu çerçevede, tiyatro oyuncusu yetiştiren başlıca kurumların ders programları incelenmiş ve Ankara Devlet Tiyatrosu 2012-2013 sezonunda sahnelenen oyunlarda rol alan kadrolu oyuncuların görüşleri alınmıştır. Çalışma, betimsel desenli olup yirmi bir kapalı ve bir açık uçlu olmak üzere, toplam yirmi iki sorudan oluşan anket formu ile veriler toplanmıştır. Verilerin analizi için frekans ve yüzde dağılımları kullanılmıştır.Çalışma evrenini Ankara Devlet Tiyatrosu oyuncuları, örneklemi ise 2012-2103 sezonunda rol alan oyuncular oluşturmaktadır.Sonuç olarak, oyuncuların şarkı söylerken bazı işitsel, melodik, ritmik ve ses tekniğine ilişkin güçlüklerle karşılaştıkları, lisansta aldıkları müzik eğitimini etkin şekilde kullanamadıkları, tiyatro oyuncusu yetiştiren kurumların ders programlarında yer alan müzik derslerinin sayı, alan ve haftalık ders saati açısından yetersiz olduğu görülmüştür. Araştırmanın sonunda bu bulguların sonuçları açıklanmış ve tiyatroda daha etkili bir müzik eğitime yönelik öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Togetherness of music and theatre withstand on thousands years before. From era of first humans' reactions against natural events with songs and dance, imitations of animals and sounds with varied movements and rituals, to 20th century which is known as musical era and today, these two show arts have been together.“Musical”type which spread all over the world after golden age of Broadway in USA, also earned an important place in Turkish Theatre. Turkish operettas and musicals staged after translated to Turkish are continue to attract much attention of the masses. In last years, number of musicals staged in government theatres have been increasing and this situation requires theatre players to use their pre-learned musical knowledge effectively.In this research, it's aimed to determine relationship between theatre players' musical knowledge from their license study and their abilities to sing songs. Within this frame, course programs of major institutions which train theatre players have examined and views of permanent players who acted in plays staged on Ankara Government Theatre in season of 2012-2013.Survey model is used in this study. A survey with 21 closed ended,1 open ended, 22 total quesitons used for data collection. Frequency and percentage distributions used for data analysis. Universe of this study consists of Ankara Government Theatre players, while sapmle consists of players staged on 2012-2013 season.As result, it's determined that players have difficulties about auditory, melodic, rhythmic and sound technique, players can't use their musical knowledge effectively , music courses are inadequate in terms of numbers, fields and weekly hours in course programs of institutions training theatre players. In conclusion, results of these findings were explained and recommendations towards more effective music education in theatres were given.