Tarım Kredi Kooperatifleri'nde tarımsal kredi taleplerinin değerlendirilmesi yöntemleri
The evaluation methods of agricultural credit demands in Turkish agricultural credit cooperatives (Tarim Kredi Kooperatifleri)
  1. Tez No: 336121
  2. Yazar: ERMAN İPEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT AYPEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, İşletme, Banking, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tarımsal Kredi, Tarımın Finansmanı, Tarım Kredi Kooperatifleri, Basel, Risk Yönetimi, Skorkart, Agricultural Credit, Finance of Agriculture, Agricultural Credit Cooperatives, Basel, Risk Management, Score card
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bankacılık Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Tarım sektörü, temel ihtiyaçları karşılamak ve diğer sektörlere girdi temin etmek misyonuna karşın sermaye sıkıntısıyla daima karşı karşıya kalmıştır. Bu sebeple gerek tarımsal üretimde kullanmak üzere girdi temini sağlamak, gerekse organize olmuş kredi kaynağı oluşturmak için çiftçilerin ortaklığında tarımsal kooperatifler kurulmuştur. Türkiye?deki en fazla ortaklı çiftçi yapılanması da Tarım Kredi Kooperatifleri olmuştur. Bu çalışmanın amacı çiftçiler tarafından Tarım Kredi Kooperatifleri?ne yapılan kredi başvurularının değerlendirilmesi aşamasında, Tarım Kredi Kooperatifleri?nce kullanılan ölçüt ve yöntemlerin, kredi değerlendirme sürecinde doğru sonuçlara ulaşma performansını değerlendirmektir. Çalışmada tarım sektörünün öz sermaye eksikliğiyle ortaya çıkan yabancı kaynak ihtiyacını karşılamak üzere kullanılan tarımsal finansman yöntemlerinden bahsedilmiştir, Basel sistemi kapsamında Türkiye?de ve Dünya?da kullanılan risk değerleme yöntemlerine ait örnekler ve yapılan çalışmalar incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda elde edilen veriler ışığında Tarım Kredi Kooperatifleri?nde kullanılan kredi talebi değerlendirme yöntemleri ile temerrüde düşme durumu arasındaki bağın oldukça zayıf olduğu saptanmış, bu sebeple sistemin geliştirilmesine yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The agricultural sector is always faced with capital distress to supply main needs and obtain input for other sectors. Because of this, agricultural cooperatives are established both in obtaining input for agricultural production and an orginised credit supply in partnership with farmers. The largest population of the farmer structure in Turkey has been Tarım Kredi Kooperatifleri.The purpose of this research is to evaluate the performance of the criteria and methods used by Tarım Kredi Kooperatifleri even they are achieving accurate results or not in the evaluation stage of applications by the farmers. In this study, the finance agricultural methods are mentioned which arise in the lack of capital stock to meet the needs of the foreign funds. Within scope of Basel system, the examples of risk valuation methods and studies used in Turkey and the world were examined. In the light of the data obtained from this study, it has been ascertained that the link between the evaluation methods of credit applications used by Turkish Agricultural Credit Cooperatives and the cases of default is weak; thus, relevant suggestions in order to enhance the system have been made.