The effect of using contextual vocabulary learning strategies on developing productive vocabulary knowledge of university preparatory class students
Üniversite hazırlık sınıfı öğrencilerinin bağlam içerisinde kelime öğrenmelerinin aktif kelime dağarcığını geliştirme üzerine etkisi
- Tez No: 336119
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NESLİHAN ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Education and Training, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Dil öğretimi, kelime öğrenme stratejileri, tahmin tekniği, aktif kelime dağarcığı, Language teaching, vocabulary learning strategies, guessing technique, productive vocabulary, active words
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmanın amacı tahmin ya da yazılı metnin içinden anlamını .ıkarma gibi bağlamsal kelime öğrenme stratejilerini kullanmanın aktif kelime dağarcığını geliştirmeye etkisi olup olmadığını incelemektir. Çalışma, kelimenin anlamını tahmin ederek bulma tekniğinin bu kelimeyi, bir okuma parçasında görüldüğünde anlamının hatırlanmasının yanı sıra, yazarken de aktif olarak kullanılıp kullanılmadığını ölçmeye odaklanmıştır.Bu çalışma, İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenmek üzere bir devlet üniversitesinin hazırlık sınıfında okuyan, 20?si kontrol, 20?si deney grubu olmak üzere orta seviyeden 40 öğrenciye uygulanmıştır. Çalışmanın analizinde, betimleyici istatistiksel değerler yorumlanmış ve deney grubu ile kontrol grubu arasında anlamlı bir fark olup olmadığını görmek amacıyla bir t-test uygulanmıştır.Bu araştırmada, öğrencilerin ders kitabından 4 adet okuma parçası seçilmiş ve deney grubundaki öğrencilere öncelikle kelime tahmin etme konusunda eğitim verilmiş, sonrasında okuma parçalarındaki yeni kelimeleri, belirli ipuçlarına dayanarak anlamlarını tahmin ederek öğrenmeleri sağlanmıştır. Kontrol grubundaki öğrenciler ise kelimeleri ezber tekniği gibi geleneksel yöntemlerle öğrenmişlerdir. Her bir okuma parçasının işlenmesinden sonra, her iki gruba da `okuma sonrası? aktivitesi olarak, okuma parçasının konusunda kendilerinin kısa bir paragraf yazması istenmiştir. Öğrencilerin yazdıkları kısa metinler, yeni öğrendikleri kelimeleri kullanıp kullanmadıklarını anlamak için analiz edilmiştir.Verilerin analizine göre, yeni kelimeleri bağlamsal kelime öğrenme stratejileri ile öğrenen öğrencilerin, onları yazarken daha aktif olarak kullanabildikleri ve hatırlayabildikleri ortaya çıkmıştır. Ancak, ezber ya da ana dilde karşılıklarını yazarak listelemeleri gibi geleneksel yöntemlere başvururlarsa, bu kelimeleri kullanmada daha başarısız oldukları ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this present study is to investigate the effect of using contextual vocabulary learning strategies such as guessing or inferring technique on developing active, productive, vocabulary knowledge. It aims to focus on whether guessing technique to learn new vocabulary items is helpful to use them actively in writing, as well as recognizing when encountered in a text.This study was applied with 40 pre-intermediate level students; 20 for experimental, and 20 for control group; who were at preparatory class at a state university to learn English as a foreign language. Descriptive statistical values were interpreted and a t-test was applied in order to see whether there was significant difference between the experimental and the control group.In this study, 4 reading texts were chosen in the coursebook and the students in the experimental group were encouraged to guess the meaning of unknown words by referring to certain clues in the text after the training sessions about contextual vocabulary learning strategies. However, the ones in the control group learnt the words with other traditional techniques such as memorizing or listing. At the end of each reading texts, the students were asked to write a short text with a parallel topic as a post-reading activity. The writings of the students were analyzed to see whether they used the newly-learnt words or not.According to the analysis of the results, the students who learnt new vocabulary items with contextual vocabulary learning strategies are more able to remember and produce them actively in a written context. However, if they consult to traditional techniques such as listing the words with their first language definitions and memorizing, they become less successful while using the same words.