İslam Ceza Hukukunda hükümlerin yer bakımından uygulanması
Implementation of provisions in respect of place in İslamic Criminal Law
- Tez No: 427271
- Danışmanlar: PROF. DR. SAHİP BEROJE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: İslâm ceza hukuku, yer bakımından uygulama, dârulİslâm, dârulharb, İslâmic criminal law, implementaiton in respect of place, abode of peace, abode of war
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Devletlerin ceza kanunlarının uygulanma sınır ve kapsamını belirleyen ceza hukuku konusuna ceza kanunlarının yer itibariyle uygulanması denir. İslâm hukukçuları bu konuda üç farklı görüş ileri sürmüşlerdir. Hanefî hukukçular, İslâm ceza hükümlerinin yalnızca İslâm ülkesinde uygulanabileceğini savunmuşlardır. Onlara göre İslâm ceza hükümlerinin muhatabı da yalnızca Müslümanlar ve zimmîlerdir. Müste'menlere kısas suçları ve bazı kişi hakları dışında, İslâmî hükümler uygulanmaz. Hanefîlerden Ebû Yusuf'u mezhebinin görüşünden ayıran tek nokta, onun İslâm ülkesinde suç işlemiş müste'menleri istisna etmemesidir. Cumhûr'a göre dârulharbin dârulislâmdan bir farkı yoktur. Dârulislâmda suç sayılan bir fiil dârulharpte de suç kabul edilir. Cumhûr,İslâm ceza hukuku hükümlerininİslâm beldesinde mutlak olarak herkese uygulanması gerektiğini savunmuştur. Yabancı ülkede ise yalnızca İslâm devleti vatandaşları (Müslümanlar ve zimmîler) İslâm ceza hukuku hükümlerine karşı sorumludurlar.
Özet (Çeviri)
The issue of criminal law which determinatives the limits and scope of application of the criminal law of States is called implementation of the criminal law in respect of place. Islamic jurists have suggested two different opinions on this issue. Hanafi jurists defended that the Islamic penal provisions can be applied only in Islamic country. According to them, the addressees of the Islamic penal provisions are only Muslims and Zimmis. To mustemens, Islamic provisions do not apply except talion crimes and some rights of person. Single point that separates Abu Yusuf from the opinion of the Hanafi sect is mustemens who have committed a crime in Islamic countries is no exception. According to the general is no difference between abode of war and abode of peace. The crime is considered an offense in abode of peace also accepted an offense in abode of war. The general has argued that Islamic criminal law provisions should be applied to everyone as absolute in Islamic town. As for in foreign countries, only the citizens of Islamic states (Muslims and Zimmis) are responsible for the Islamic criminal law provisions.