Gazzâlî ve İbn Teymiyye'de kelâm-mantık ilişkisi
In Ghazzali and İbn Taymiyya kalam-logic relationships
  1. Tez No: 336176
  2. Yazar: HASAN TURGUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLYAS ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Gazzâlî, İbn Teymiyye, Kelâm, Mantık, Kelâm-Mantık İlişkisi, Gazzâlî, Ibn Taymiyya, Kal?m, Logic, Kal?m-Logic Relations
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Kelâm, İslam düşüncesinin temel disiplinlerinden birisidir. Bu ilim, tarihi süreç içerisinde mantık ilmiyle farklı etkileşimler içinde olmuştur. Mantık ilminin, kelâm ilmiyle etkileşiminde Gazzâlî büyük rol oynamıştır. Onun, mantığı kelâma dahil etmesiyle birlikte kelâm ilmi, mütekaddimîn ve müteahhirîn olmak üzere iki ana döneme ayrılmıştır. Gazzâlî öncesi kelâmcılar, mantığı reddederken; Gazzâlî ile başlayan süreçte mantık, İslam dünyasında müspet olarak karşılanmış ve kelâmın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Bununla birlikte bu dönemde de İbn Teymiyye gibi mantığa karşı olan düşünürler de bulunmuştur.Gazzâlî ve İbn Teymiyye'de Kelâm-Mantık İlişkisi adlı bu çalışmada ise, ilk olarak mütekaddimîn kelâmının mantığa yaklaşımı ele alınmış ve bu dönemde mantığa sûrî bir sebepten mi, yoksa dînî bir sebebe binaen mi karşı çıkıldığı sorgulanmıştır. Bu meyanda Gazali öncesi kelamcıların, mantığı neden reddettikleri araştırılmıştır. Daha sonra ise Gazzâlî'nin mantık ilmini nasıl algıladığı, mantık ilminin O'nun kelâmî düşüncelerinde bir değişiklik meydana getirip getirmediği ve mantık ilmini kelam ilmine nasıl uyguladığı incelenmiştir. Son olarak ise mantığın genel kabul gördüğü müteahhirîn döneminde olmakla beraber hem mantığa hem de kelama eleştiriler yönelten İbn Teymiyye'nin görüşlerine yer verilmiş ve O'nun mantığı neden ve nasıl eleştirdiği, eleştirilerinde mütekaddimîn kelamıyla benzerlikler bulunup bulunmadığı, mantığı eleştirmeye müteahhırîn kelamının sevk edip etmediği ve bu eleştirilerinin kelam için ne anlam ifade ettiği tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main disciplines of Islamic thought kal?m and logic had entered into different relationships in the historical process. Whilst Ghazzali pre-theologians had rejected the logic, it has become an integral part of kal?m with the era of Ghazzali. However, after Ghazzali there are thinkers who defy logic, such as Ibn Taymiyyah.“In Ghazzali and Ibn Taymiyyah Kal?m-Logic Relationships”named in this study, it was fırstly researched as to why Ghazzali pre-theologians were opposed to logic and how they refused logic. Thereafter, how Ghazzali understood logic and why he implemented it to Kalam. And thirdly it was studied how and why Ibn Taymiyyah criticized the logic. Finally it was compared Ghazzali and Ibn Taymiyyah's understanding of kal?m and logic.