Evrimci ahlâk felsefesi
Evolutionary ethics
  1. Tez No: 336199
  2. Yazar: TUĞBA TORUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN KUTLUER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Evrim teorisi, evrimci etik, insan tabiatı, bencillik, özgecilik, ahlâkî değerler, bilinç, irade, özgürlük, Theory of evolution, evolutionary ethics, human nature, egoism, altruism, moral values, consciousness, will, freedom
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 330
Özet
Evrimci Ahlâk Felsefesi isimli bu tezde biyolojik evrim teorisi ile ahlâk felsefesi arasında kurulan kavramsal ilişkiler temelinde evrimci etiğin tarihsel ve teorik gelişimi incelenmiştir. Bu gelişimin çeşitli aşamalarını tespit ederken biyolojik evrim teorisi ile evrimci etik arasında bir mantıksal zorunluluk ilişkisi olup olmadığı problemi temel bir tartışma konusu olarak ön plana çıkmıştır. Ayrıca insanın mahiyeti ve ahlâki değerlerin evrenselliğini ilke olarak benimsemiş klasik teolojiler göz önüne alındığında bir evrimci etiğin imkânını savunmak aksi yönde bir felsefi tutum benimsemek anlamına gelmektedir. Böyle bir çerçeve içinde konu biyoloji, sosyobiyoloji ve dini-felsefi teoloji sınırları içinde ele alınmıştır. Araştırmayla evrimci etiğin temel kavram ve ilkesinin insan tabiatındaki bencillik olduğu, diğer ahlaki davranışların da bu kavram üzerinden açıklandığı görülmüştür. Evrimci etiğe egemen olan bu anlayışa göre özgeci ahlakın temelinde bile bencilce eğilimlerimiz yatmaktadır. İnsan tabiatındaki bu vahşi yönün evrimci etikte aşırı vurgulanması güçlüyü haklıya önceleyen bir zihniyete meşruiyet kazandırmış ve sonuçları insanlığa pek hayır getirmeyen bazı Batılı ideolojileri beslemiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis that entitled Evolutionary Ethics, historical and theorical development of evolutionary ethics is examined on the basis of conceptual relationships between theory of evolution and moral philosophy. While establishing various processes of this development, the problem of whether there is a logical necessity connection between theory of evolution and evolutionary ethics is came into prominence as a fundamental discussion issue. Also arguing the opportunity of an evolutionary ethics means adopting a contrary philosophical manner to the classical theologies that embrace the universality of human essence and moral values as a principle. In this context, the issue is studied between the limits of biology, sociobiology and religious-philosophical theology. It is a necessity to put forward both the historical and theorical development of evolutionary ethics with a descriptive method due to being studied firstly in Turkey. In this study it is understood that the basic concept and principle of evolutionary ethics is selfishness of human nature and explanations of other moral attitudes depen on this concept. According to this dominant understanding of evolutionary ethics, even altruistic ethics depends on our selfishly inclinations. Excessive emphasizing this wild side of human nature obtained legitimacy to a mentality that gives priority to powerful against rightful and nourished some Western ideologies results of which harmed humankind.