Örgütsel adalet algısının örgütsel vatandaşlık davranışına etkisinde lider-üye etkileşiminin aracılık rolü özel bir hastanede çalışan hemşireler üzerinde araştırma
Influence of organizational citizenship behavior perception of organizational justice mediation role of leader-member interaction research on private nurses working in a hospital
  1. Tez No: 336275
  2. Yazar: ESRA KUZUCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REFİKA BAKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Lider-üye Etkileşimi, Örgütsel Adalet Algısı ve Hemşirelik, Organizational Citizenship Behaviour, Leader-Member Exchange, Organizational Justice
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmanın temel amacı; bir kurumda çalışanların örgütsel adalet algılarını ve alt boyutlarını anlamak, örgütsel vatandaşlık davranışı göstermedeki ilişkisini araştırmak ve bu ilişkide Lider-üye Etkileşiminin etkisini incelemek olmuştur. Literatürde Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Lider-üye Etkileşimi, Örgütsel Adalet konuları sıklıkla araştırılan konular arasındadır. Fakat bu üç konunun bir arada incelendiği araştırma sayısı oldukça azdır. Bu eksiklikten yola çıkarak bu çalışma planlanmış ve literatüre katkıda bulunulması amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında ortaya konulan hipotezleri test etmek amacıyla oluşturulan anket soruları, İstanbul ilinde faaliyet gösteren özel bir hastanede çalışan 145 hemşire ile paylaşılmıştır. Paylaşılan anket çalışması dört bölümden oluşmaktadır. Bunlar sırasıyla: Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Lider-üye Etkileşimi, Örgütsel Adalet ve demografik bilgiler kısmıdır.
Özet (Çeviri)
Main goal of this study is to investigate the relationship between organizational justice (and its sub-dimensions) and organizational citizenship behaviour and the effect of leader-member exchange on this relationship. In literature, organizational justice, organizational citizenship behaviour and leader-member exchange can be considered as well-studied subjects, separately. However, there is a few studies investigating these three subjects together. This is the main contribution of this study to the literature. In order to test the hypothesis developed in this study, a survey has been conducted with 145 nurses in a private hospital in Istanbul. This survey includes four sections: organizational citizenship behaviour, leader-member exchange, organizational justice and demographic information.