İlköğretim öğretmenlerinin yapılandırmacı yaklaşıma ilişkin öz yeterlik algıları ile tutumları
Primary school teachers self efficacy perceptions and attitudes about the constructivist approach
- Tez No: 336313
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAŞİT ÖZEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yapılandırmacı Yaklaşım, Öz Yeterlik Algısı, Tutum, İlköğretim Öğretmenleri, Constructivist Approach, Self-Efficacy Perceptions, Attitudes, Primary School Teachers
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Bu araştırmanın amacı; ilköğretim öğretmenlerinin yapılandırmacı yaklaşımı uygulamaya yönelik öz yeterlik algılarını ve tutumlarını belirlemek ve ilköğretim öğretmenlerinin yapılandırmacı yaklaşıma ilişkin öz yeterlik algıları ile tutumları arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Ayrıca araştırma ile ilköğretim öğretmenlerinin, branş, mesleki kıdem, cinsiyet, yapılandırmacı yaklaşıma dair hizmet içi eğitim alıp almama, görev yaptıkları yerleşim birimi ve mezun oldukları eğitim durumu değişkenleri ile yapılandırmacı yaklaşıma yönelik öz yeterlik algıları ve tutumları arasındaki ilişki belirlenmeye çalışılmıştır. Tarama modelindeki bu araştırma 2011-2012 eğitim-öğretim yılının birinci döneminde gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmanın katılımcılarını Kırklareli?de görev yapan 609 (379 kadın ve 230 erkek) gönüllü ilköğretim öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma verileri Evrekli, Ören ve İnel (2010) tarafından geliştirilen ?Öğretmen Adayları İçin Fen ve Teknoloji Derslerinde Yapılandırmacı Yaklaşımı Uygulamaya Yönelik Öz Yeterlilik İnanç Ölçeği? ile Evrekli, İnel, Balım ve Kesercioğlu (2009) tarafından geliştirilen ?Fen Öğretmen Adaylarına Yönelik Yapılandırmacı Yaklaşım Tutum Ölçeği? kullanılarak toplanmıştır. Yukarıdaki ölçekler, bu araştırmanın amacına uygun grup ve branşlardaki katılımcılar için geliştirilmediğinden araştırmacı tarafından ölçeklerde gerekli değişiklikler yapılarak ölçeklerin tekrar geçerlik ve güvenirlik analizleri yapılmıştır. Analizler sonucunda ölçeklerin bu araştırmada kullanılmaya uygun olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu araştırmanın verilerinin analizleri SPSS 17.0 ve AMOS 16 ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizi sırasında Aritmetik Ortalama, Standant Sapma, MANOVA, Tukey Testi, Korelasyon kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara dayalı olarak şu sonuçlara ulaşılmıştır. İlköğretim öğretmenlerinin yapılandırmacı yaklaşımı uygulamaya yönelik öz yeterlik algılarının yüksek olduğu, öğretmenlerin kendilerini yapılandırmacı yaklşaım uygulamalarından ?öğrenciyi aktifleştirme? de en yeterli, ?alternatif değerlendirme? de ise en az yeterli gördükleri tespit edilmiştir. İlköğretim öğretmenlerin yapılandırmacı yaklaşımı uygulamaya yönelik öz yeterlik algılarının, cinsiyet, branş ve eğitim durumu (lisans ve ya yüksek lisans mezunu olmak) değişkenlerine göre anlamlı düzeyde değişmediği; buna karşılık görev yılı, görev yaptıkları yerleşim birimi ve yapılandırmacı yaklaşıma dair hizmet içi eğitim alma durumu değişkenlerine göre anlamlı düzeyde değiştiği tespit edilmiştir. İlköğretim öğretmenlerinin yapılandırmacı yaklaşımı uygulamaya yönelik genel tutumlarının orta düzeyden yüksek olduğu, öğretmenlerin yapılandırmacı yaklaşımı uygulama konusunda tutumlarının en yüksek olduğu alanın ?bilgi edinme? olduğu, en düşük olduğu alanın ise ?uygulama? olduğu tespit edilmiştir. İlköğretim öğretmenlerinin yapılandırmacı yaklaşımı uygulamaya yönelik tutumlarının, görev yılına, branşlarına, cinsiyete, görev yapılan birime, eğitim durumuna (lisans ve ya yüksek lisans mezunu olmak), göre anlamlı düzeyde değişmediği, ancak yapılandırmacı yaklaşıma dair hizmet içi eğitim almaya göre anlamlı düzeyde değiştiği tespit edilmiştir. Ayrıca ilköğretim öğretmenlerin yapılandırmacı yaklaşıma yönelik öz yeterlik algıları ile tutumları arasında orta düzeyde, pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine primary school teachers? self-efficacy perceptions and attitudes about the constructivist approach and to reveal the relationship between primary school teachers? self-efficacy perceptions and attitudes about constructivist approach. Additionally, in this research it is aimed to investigate whether primary school teachers? self-efficacy perceptions and attitudes toward constructivist approach differ as a function of with respect to certain variables (genders, the location they are working at, education levels (undergraduate or master degree), years of experience in teaching, the subject area they are working, participating in in-service training program on constructivist approach. In the research, descriptive method was used and the research was conducted during the fall semester of 2011-2012 academic year. The participants of the research were 609 (379 females and 230 males) primary school teachers working in Kırklareli voluntarily. In the present research, the quantitative data were collected through ?Self Efficacy Beliefs Scale for the Implementation of the Constructivist Approach in Science and Technology Courses for Preservice Teachers? developed by Evrekli, Ören ve İnel (2010) and ?Attitude Towards Constructivist Approach Scale for Preservice Science Teachers? developed by Evrekli, İnel, Balım ve Kesercioğlu (2009). Meanwhile, the researcher performed the reliability and validity studies of the scales; besides, the scales were adopted to the present research, because of the fact that the aforementioned scales were developed for different groups of participants whose subject areas were also different. In order to analyse the data collected, SPSS 17 and AMOS 16 were used by the researcher. Through this program, mean and standard deviation were used. MANOVA, Tukey Tests, and Correlation were used. The findings of this research can be summarized as follows: Primary school teachers? self-efficacy perceptions about the implementation of the constructivist approach were found to be high in all dimensions of the ?Self Efficacy Perceptions of Teachers about the Implementation of the Constructivist Approach Scale?. When the sub-dimensions of Self Efficacy Perceptions of Teachers about the Implementation of the Constructivist Approach Scale? was taken into consideration, it was seen that while primary school teachers? self-efficacy perceptions was the highest in ?activating students? dimension and primary school teachers? self-efficacy perceptions was the lowest in ?alternative assessment? dimension of the scale. While no significant difference was found in primary school teachers? self-efficacy perceptions about constructivist approach in terms of their genders, the subject area they are working,and education levels (to have undergraduate or master degrees) were considered, significant differences were found in primary school teachers? self-efficacy perceptions about constructivist approach in terms of the location they are working at, years of experience in teaching, participating in in-service training program on constructivist approach. Primary school teachers? attitudes about the implementation of the constructivist approach were found to be close to high moderate level in all dimensions of the ?Attitudes of Teachers about the Implementation of the Constructivist Approach Scale?. When the sub-dimensions of ?Attitudes of Teachers about the Implementation of the Constructivist Approach Scale? was regarded, it was seen that primary school teachers? attitudes is the highest in ?getting information? dimension and primary school teachers? attitudes was the lowest in ?implementation? dimension of the scale. While no significant difference was found in primary school teachers? attitudes about constructivist approach when their genders, location they are working at, years of experience, the subject area they are working at and education levels (to have undergraduate or master degrees) were considered, significant differences were found in primary school teachers? attitudes about constructivist approach when their participating in in-service training program on constructivist approach are concerned. Furthermore positive, moderate and significant level relationships were found between primary school teachers? self-efficacy perceptions and attitudes toward constructivist approach by the end of the present research.