Sınıf öğretmeni adaylarının sözel beceri, okuma ve yazma becerisi geliştirme öz yeterliklerinin yordayıcı bazı değişkenler açısından incelenmesi
Investigation of primary school teacher candidates' self-efficacies for developing verbal,reading and writing skills in terms of certain predictor variables
  1. Tez No: 572477
  2. Yazar: EBRU YUVANÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE NUR KUTLUCA CANBULAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: sözel beceri geliştirme, okuma becerisi geliştirme, yazma becerisi geliştirme, öz yeterlik, öğretme motivasyonu, yapılandırmacı yaklaşım, developing verbal skills, developing reading skills, developing writing skills, self-efficacy, teaching motivation, constructivist approach
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırmanın amacı sınıf öğretmeni adaylarının sözel beceri, okuma, yazma becerisi geliştirme öz yeterliklerinin yapılandırmacı yaklaşımı uygulama öz yeterlikleri ve öğretme motivasyonları açısından yordanma durumunu ortaya koymaktır. Bu araştırma ilişkisel tarama modelinde nicel bir çalışmadır.Araştırmanın çalışma grubu üç devlet üniversitesinin Eğitim Fakültesi Sınıf Eğitimi Anabilim Dalı 3 ve 4. sınıfta öğrenim gören toplam 374 öğretmen adayından oluşmaktadır. Sınıf öğretmeni adaylarının sözel beceri, okuma ve yazma becerisi geliştirme öz yeterliklerinin yapılandırmacı yaklaşımı uygulama öz yeterlikleri ve öğretme motivasyonları açışsından yordama durumu Sözel Beceri Geliştirme Öz Yeterik Ölçeği, Okuma Becerisi Geliştirme Öz Yeterlik Ölçeği, Yazma Becerisi Geliştirme Öz Yeterlik Ölçeği, Öğretmenlerin Yapılandırmacı Yaklaşımı Uygulamaya Yönelik Öz Yeterlik İnanç Ölçeği, Öğretme Motivasyonu Ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Araştırma verilerinin analizine verilerin normalliği çarpıklık-basıklık katsayıları ile kontrol edilmiştir. Verilerin normal dağılım gösterdiği belirlenerek parametrik yöntemlerle analizler gerçekleştirilmiştir. Regresyon analizi için de değişkenlere ait basıklık-çarpıklık katsayıları incelendiğinde elde edilen değerler ±1 aralığına yakın değerler olduğu için verilerin normalden çok sapma göstermediği ve normale yakın bir dağılım gösterdiği kabul edilmiştir. VIF değerlerinin ise tümünün 10'un altında olduğu tespit edilmiştir. Tüm varsayımların karşılandığı tespit edilerek analizler yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre : • Sınıf öğretmeni adaylarının sözel beceri, okuma, yazma becerisi geliştirme öz yeterliklerinin cinsiyete göre anlamlı farklılık gösterdiği, • Sınıf öğretmeni adaylarının sözel beceri geliştirme ve yazma becerisi geliştirme öz yeterliklerinin öğrenim görülen üniversiteye göre anlamlı farklılık göstermediği fakat okuma becerileri geliştime öz yeterliğinde, Akdeniz Üniversitesi'nde öğrenim gören sınıf öğretmeni adaylarının Süleyman Demirel Üniversitesi'nde öğrenim gören sınıf öğretmeni adaylarınına göre, istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gösterdiği, • Sınıf öğretmeni adaylarının sözel beceri, okuma, yazma becerisi geliştirme özyeterliklerinin yapılandırmacı yaklaşımı uygulama öz yeterliklerine göre anlamlı bir farklılık gösterdiği, • Sınıf öğretmeni adaylarının sözel beceri, okuma ve yazma becerisi geliştirme öz yeterlikleri ile yapılandırmacı yaklaşımı uygulama öz yeterlikleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu, • Sınıf öğretmeni adaylarının sözel beceri, okuma, yazma becerisi geliştirme öz yeterlikleri ile öğretme motivasyonları arasında anlamlı bir ilişki olduğu söylenebilir. • Sınıf öğretmeni adaylarının yapılandırmacı yaklaşımı uygulama öz yeterliklerinin sözel beceri, okuma becerisi geliştirme öz yeterliklerini anlamlı şekilde yordadığı, yapılandırmacı yaklaşımı uygulama alt boyutlarından alternatif değerlendirme boyutunun yazma becerisi geliştirme öz yeterliğini yordamadığı, rehberlik etme, öğrenciyi aktifleştirme, düşünmeye teşvik boyutlarının yazma becerisi geliştirme öz yeterliklerini anlamlı şekilde yordadığı, • Sınıf öğretmeni adaylarının öğretme motivasyonlarının sözel beceri, okuma ve yazma becerisi geliştirme öz yeterliklerini anlamlı şekilde yordadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to reveal the predictors of self-efficacies of primary school teacher candidates' for developing verbal, reading and writing skills in terms of their self-efficacies for applicating constructivist approach and their teaching motivations. The study is designed as a quantitative correlational survey research. The sample of the study consists of 374 primary school teacher candidates who enrolled at three different state universities department of primary education in the faculty of education. Data regarding the predictors of self-efficacies of primary school teacher candidates' for developing verbal, reading and writing skills in terms of their self-efficacies for applicating constructivist approach and their teaching motivations were gathered using Verbal skills Development Teacher Self-efficacy Scale, Reading Skills Development Teacher Self-efficacy Scale, Writing Skills Development Teacher Self-efficacy Scale, "Self Efficacy Perceptions of Teachers about the Implementation of the Constructivist Approach Scale, and Motivation to Teach Scale. Before analysing the data, the normality of the data was checked with coefficients of skewness and kurtosis. The data were determined to be distributed normally and analyses were performed with parametric methods. For the regression analysis, since the coefficients of skewness and kurtosis regarding the variables were values around ±1 interval, the data were accepted as not deviating more than normal and distributed close to normal. As for VIF values, they were found to be less than 10. It was determined that all assumptions were met, and the analyses were performed. According to the findings: • It was concluded that the self-efficacies of primary school teacher candidates for developing verbal, reading and writing skills differed significantly according to gender, • The self-efficacies of primary school teacher candidates' for developing verbal and writing skills did not differ according to their universities. However, for their self-efficacies for developing reading skills, teacher candidates who enrolled at Akdeniz University statistically significantly differed from the teacher candidates who enrolled at Süleyman Demirel University, • The self-efficacies of primary school teacher candidates' for developing verbal, reading and writing skills significantly differed according to their self-efficacies for applicating constructivist approach, • There was a significant correlation between the self-efficacies of primary school teacher candidates' for developing verbal, reading and writing skills and their self-efficacies for applicating the constructivist approach, • There was a significant correlation between the self-efficacies of primary school teacher candidates' for developing verbal, reading and writing skills and their teaching motivations. • The self-efficacy of primary school teacher candidates' constructivist approach application predicted significantly of their self-efficacies for developing verbal skills, reading skill development. The dimensions which were guiding, activating the student, thinking-encouraging significantly predicted the self-efficacies of teacher candidates for developing writing skills, on the other hand the alternative evaluation dimension of the constructivist approach application did not predict the self-efficacies of teacher candidates for developing writing skills, • The teaching motivation of primary school teacher candidates' significantly predicted their self-efficacies for developing verbal, reading and writing skills.