Multilevel analysis of students science achievement in relation to constructivist learning environment perceptions, epistemological beliefs, self-regulation and science teachers characteristics
Öğrencilerin fen bilimleri dersindeki başarılarının yapılandırmacı öğrenme ortamı algısı, epistemolojik inançlar, öz-düzenleme becerileri ve öğretmen özellikleri ile olan ilişkisinin çok düzeyli analizi
- Tez No: 377880
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA SUNGUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen Eğitimi, Yapılandırmacı Öğrenme Ortamı Algısı, Epistemolojik İnançlar, Öz-Düzenleme Becerileri, Öğretmenlerin Karakteristik Özellikleri, Science Education, Constructivist Learning Environment, Epistemological Beliefs, Self-Regulation, Teacher Characteristics
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 469
Özet
Bu çalışmanın amacı öğrencilerin fen bilimleri dersindeki başarılarının yapılandırmacı öğrenme ortamı algısı, epistemolojik inançlar, öz-düzenleme becerileri ve öğretmen özellikleri ile olan ilişkisini araştırmaktır. Bu çalışma Ankara ili ölçeğinde yapılmış olup, çalışmaya 137 fen öğretmeni ve bu öğretmenlere ait 3281 yedinci sınıf öğrenci katılmıştır. Öğrenci ve öğretmen düzeylerindeki veriler, çok sayıda Hiyerarşik Lineer Model analizi yürütülerek analiz edilmiştir. Öğrenci düzeyi değişkenleri yapılandırmacı öğrenme ortamı algısı, epistemolojik inançlar, öz-düzenleme becerileri (öz-yeterlik, hedef yönelimi, değer verme ve bilişötesi öz-düzenleme) ve fen başarısından oluşmaktadır. Öğretmen düzeyi değişkenleri ise öz-yeterlik inançları, hedef yönelimleri, epistemolojik inançlar, öğrenci merkezli uygulamalar ve inançlar ve kişisel vatandaşlık davranışlarından oluşmaktadır. Bulgular, öğrencilerin yapılandırmacı öğrenme ortamı algısının onların epistemolojik inançları, öz-düzenlemeleri ve fen başarıları için önemli bir yordayıcı olduğunu göstermiştir. Sofistike epistemolojik inançlara sahip öğrenciler yüksek öz-düzenleme becerileri ve yüksek fen başarısı göstermiştir. Öğrencilerin performanstan kaçınma hedeflerinin fen başarıları ile olumsuz ilişki içinde olduğu bulunmuştur. Öte yandan öğrencilerin öz-düzenleme becerilerinin onların epistemolojik inançları ile fen başarısı arasındaki ilişkide aracı rolü oynadığı bulunmuştur. Öğretmenleri sofistike epistemolojik inançlara sahip öğrencilerin yapılandırmacı öğrenme ortamı algısının yüksek olduğu bulunmuştur. Öğretim stratejilerini kullanma açısından yüksek öz-yeterliğe sahip ve daha çok performans yaklaşma hedefleri olan öğretmenlere sahip öğrenciler sınıflarında öğrenme ortamındaki kararlara katılmada ve bilimsel bilgiyi yapılandırmada kendilerini daha özgür hissetmişlerdir. Öğrenciyi derse entegre etmede yüksek öz-yeterliğe sahip olan öğretmenlerin öğrencileri sofistike epistemolojik inançlarda daha zayıf çıkmışlardır. Ayrıca naif epistemolojik inançlara sahip öğretmenlerin öğrencileri daha sofistike epistemolojik inançlara sahip çıkmıştır. Son olarak sınıf yönetimi konusunda yüksek öz-yeterliğe sahip öğretmenlerin öğrencileri daha düşük öz-yeterlik inancına sahip olarak bulunmuşlardır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine student science achievement in relation to constructivist learning environment perceptions, epistemological beliefs, self-regulation and science teacher characteristics. Data were collected using a battery of instruments administered to both 137 science teachers and their 3281 seventh grade students in Ankara, Turkey. Several Hierarchical Linear Modeling analyses were conducted to analyze the two level-data which were student-level that were self-regulation (i.e., self-efficacy, achievement goal orientations, task value, and metacognitive self-regulation), epistemological beliefs, and constructivist learning environment perceptions students' achievement; and teacher-level that were self-efficacy, achievement goal orientations, epistemological beliefs, student-centered beliefs and practices, and individual citizenship behaviors. Findings indicated that students' constructivist learning environment perceptions were significant predictors of their epistemological beliefs, self-regulation, and science achievement. Students with sophisticated epistemological beliefs tend to be more self-regulated and successful in science. Also, performance avoidance goals were negatively related to science achievement. Self-regulation variables mediated the relationship of epistemological beliefs variable with science achievement. Students of teachers with sophisticated beliefs tend to perceive their science classes as constructivist learning environment at higher levels. Moreover, students taught by teachers who were self-efficacious for Instructional Strategies and with Ability Approach goals feel free in their classroom respectively to have a shared role and to practice the construction of scientific knowledge. High level of teachers' Efficacy for Student Engagement was negatively related with students' naïve epistemological beliefs. Moreover, teachers' naïve beliefs were positively associated with students' sophisticated beliefs. And lastly, teachers' self-efficacy in classroom management was negatively related with students' self-efficacy.