Görsel Sanatlar dersi öğretiminde kavram karikatür materyali kullanımının öğrenci başarısına etkisi
The influence of using concept cartoon materials on the students's successes at the visual arts course
  1. Tez No: 336334
  2. Yazar: AKİF SEVEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELEK ŞAHİNDOKUYUCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel Sanatlar, Sanat, Eğitim, Sanat Eğitimi, Mizah, Karikatür, Kavram Karikatür, Visual Arts, Art, Education, Art Education, Homour, Caricature, Consept Cartoons
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu araştırmanın amacı; Görsel Sanatlar dersi öğretiminde materyal olarak kavram karikatür kullanımının öğrenci başarısına etkisi, geleneksel öğretim yöntemiyle karşılaştırılarak ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda, müze bilinci öğrenme alanında yer alan ?Yeraltından Müzeye? etkinliği ile ilgili karikatürler hazırlanarak uygulama yapılmıştır. Ayrıca karikatür başarı testi geliştirilerek deney ve kontrol gruplarının ön test ve son test puanları arasındaki fark incelenmiştir. 2 hafta süren araştırma Bursa İli Osmangazi İlçesinde yer alan iki ilköğretim okulunda yapılmıştır. Random yoluyla deney ve kontrol grupları belirlenmiştir. Deney grubunda karikatür etkinlikleri, kontrol grubunda ise geleneksel öğretim yöntemi uygulanmıştır. Öğretim, deney ve kontrol gruplarında araştırmacı tarafından sürdürülmüştür. İlköğretim 7?nci sınıfa uygulanan araştırma, deney ve kontrol gruplarının ön ve son başarı testleri arasındaki farklar ölçülmüştür. Araştırmada şu sonuçlara ulaşılmıştır: Araştırmaya katılan deney grubu ve kontrol grubundaki öğrencilerinin ön test puanları arasında anlamlı bir farklılık olmaması durumu, kavram karikatür kullanılarak gerçekleştirilen deneysel çalışma öncesinde birbirleri ile benzer özelliklere sahip olduklarını belirtmektedir. Bu durum, her iki grupta da öğrencilerin süreç başında konuya yönelik bilgi düzeylerinin benzer olduğunu göstermektedir. Kavram Karikatürün kullanıldığı öğretim yöntemi ile eğitim alan deney grubundaki öğrencilerin, ön test ve son testlerden aldıkları puanların anlamlı düzeyde farklılaştığı bulgusuna ulaşılmıştır. Araştırmada bu bulguya göre, deney grubundaki öğrencilerin ?Yeraltından Müzeye? etkinliğinde görsel materyal olarak Kavram Karikatür kullanılması sonucunda görsel sanatlar dersi akademik başarılarının önemli derecede arttığı gözlenmiştir. Geleneksel öğretim yöntemi kullanılarak işlenen Görsel Sanatlar dersinde öğrencilerin başarı düzeylerinin ne şekilde değiştiğini belirlemek amacıyla ön test ve son test ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Bu testlerin sonuçlarına göre akademik başarıları arasında anlamlı düzeyde bir farklılık olduğu görülmektedir. Kontrol grubunda yer alan öğrencilerin akademik başarılarının, son test puanlarında da yükseldiği belirlenmiştir. Bu durum anlatım yöntemi ile işlenen derslerde de öğrencilerin akademik başarılarının desteklenebileceği görüşü ile açıklanabilir. Kontrol grubundaki öğrencilere, ?Yeraltından Müzeye? etkinliğinde ders işleme yöntemi olarak geleneksel öğretim yöntemi kullanılmış ve bunun neticesinde başarılarının arttığı gözlenmiştir. Fakat deney grubundaki öğrencilerin başarı puanları ile karşılaştırıldığında, deney grubundaki öğrencilerin başarı puanlarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Araştırmaya katılan deney grubu öğrencilerinin ön test-son test puanları ile kontrol grubundaki öğrencilerin ön test-son test puanları arasındaki farkın anlamlı düzeyde olduğu belirlenmiştir. Kavram Karikatür kullanılarak konuların işlendiği deney grubu öğrencilerinin görsel sanatlar dersi akademik başarılarına yönelik ön test-son test puanları arasındaki fark, geleneksel yöntemle konuların işlendiği kontrol grubu öğrencilerinin ön test-son test akademik başarı puanları arasındaki farka göre anlamlı düzeyde artış göstermiştir. Görsel Sanatlar dersinin öğretiminde görsel materyal olarak Kavram Karikatür kullanımının öğrenci başarısına etkisini belirlemek için hazırlanan ölçekten elde edilen puanları incelendiğinde deney ve kontrol grubunda bulunan öğrencilerin, son test puanları arasında anlamlı bir farklılık olduğu belirlenmiştir. Görsel Sanatlar öğretiminde Kavram Karikatür kullanılarak yapılan eğitim sonucunda deney grubunun puanlarının, geleneksel öğretim yönteminin kullanıldığı kontrol grubunun puanlarına göre anlamlı düzeyde artış gösterdiği ifade edilebilir. Deney grubundaki öğrencilerin başarı düzeyleri, geleneksel öğretim yöntemlerinin (anlatım) uygulandığı gruba göre daha yüksek olmuştur. Bu durum, Kavram Karikatürler kullanılarak işlenen Görsel Sanatlar derslerinde öğrencilerin bilgi düzeylerinin artış gösterdiği, geleneksel yöntemlere göre daha olumlu yönde etkilendiği sonucu ile açıklanabilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to show the effects of using Consept cartoons as a metarial while teaching art lessons by compring it with traditional methods. For this purpose, some practises are done by preparing releated with ?from underground to museum? at the learning museum conscience area. Also, by developing cartoon success tests, the differences are examined between the pre and last tests? marks of the experiement and control groups. The research, which takes two weeks, is done at the two primary schools in Bursa-Osmangazi At random, the experiement and control groups are determined. At the experiement group cartoon activities, at the control group traditional methods are used. At the both groups the teaching is done by the researcers. In the research for the 7th grade students, the differences between the pre and last tests? of the experiment group and control groups are evaulated. The researces show us the results. There isn?t a meaningful difference between the pre tests? marks of the students at the experiment and control group who joined the research. They have the similar features with each other before the experimental work which is practised by using Consept Cartoons. This situation shows that there is a similarity between the both group students? knowledge levels related with the subject at the beginning of the process. At the experiment group, the students learned with the teaching process which Consept Cartoons were used. Pre and last tests? marks of these students have changed notably. The students at the experiment group used the Concept Cartoons process as the visual material at the ?from underground to museum? activitiy. In conclusion, it has been observed that these students? academical success at the Visual Art course has increased significantly. Some students learned by using traditional teaching process at the Visual Art course. How have the success levels of them changed? Pre and last tests were effected to answer this question. According to the result of the tests, it has been observed that there was a significant difference between the academical sucsesses of the students. Also, the researchers determined that the students? academical sucsesses increased at the last tests. So, the researchers explain this situation that we can support the students? academical successes at the courses which expression process is used. At the ?from underground to museum? activity, they used the traditional teaching process for the students at the control group and as a result, they observed that the students? successes increased. But at the same time, they observed that the students? marks at the experiment group were higher than the students? marks at the control group. It is determined that there is a significant difference between the pre and last tests? marks of the students at the experiment group who joined the research and the pre tests? marks of the students at the control group who joined the research. The difference between the pre and last tests? academical succsesses marks of the students at the experiment group who had the Visual Arts course by using Concept Cartoons has been higher than the pre and last tests? academical succsesses marks of the students at the control group who had the Visual Arts course by using traditional teaching process notably. The researchers have prepared a scale to determine the effect of using Concept Cartoons as visual materials at the Visual Arts course for the student success. When they analysed obtained marks from the students, they observed that there was an important difference between the last tests? marks of the students at the experiment and control group. It can be expressed that the marks of the experiment group at the result of the education by using Concept Cartoons have increased according to the marks of the control group at the result of the education by using traditional teaching process at the Visual Arts course. The success levels of the students at the experiment group have been higher than the group that had the traditional teaching (expression) process. In conclusion, this situation can be explained that the knowledge levels of the students who have the Visual Arts course with the help of Concept Cartoons have increased and have been affected more positively than the traditional processes.