Okul öncesi öğretmenliği 3. sınıf öğrencilerine verilen Reggio Emilia Yaklaşımı konulu eğitim programının etkililiğinin incelenmesi
A review on effectiveness of Reggio Rmilia Approach based education for 3rd garde preschool teachining students
- Tez No: 336333
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN AYDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi öğretmenliği, Reggio Emilia Yaklaşımı, bilgi ve performans düzeyi, Licence of pre-school education, Reggio Emilia Approach, knowledge and performance level
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırma okul öncesi öğretmenliği 3. sınıf öğrencilerine verilen Reggio Emilia Yaklaşımı konulu eğitim programının etkililiğinin incelenmesini amaçlamaktadır. Araştırma da ön test ve son test kontrol gruplu model kullanılmıştır. Gruplar yansız atama yolu ile gönüllülük esasıyla belirlenmiştir.Araştırmanın çalışma grubu 2011-2012 eğitim öğretim yılında Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Okul Öncesi Öğretmenliği Anabilim Dalı 3.sınıf lisans öğrenimi gören 26 öğrenciden oluşmaktadır. Öğrencilerden gönüllülük esasıyla 15 öğrencinin katılımıyla deney grubu ve 11 öğrencinin katılımıyla kontrol grubu oluşturulmuştur. Oluşan gruplara ön bilgi testi ve performans I ölçekleri ön test olarak uygulanmıştır. İlk uygulamadan sonra 15 kişiden oluşan deney grubuna 5 gün süreyle, her gün 4 saat olmak üzere toplam 20 saat Reggio Emilia Yaklaşımının Temelleri, Uygulamaları ve Uygulama Örnekleri konusunda eğitim verilmiştir. Eğitim sonrasında bilgi testi ve performans II ölçekleri son test olarak, deney ve kontrol grubuna tekrar uygulanmıştır. Araştırma verilerinin elde edilmesinde araştırmacı tarafından geliştirilen ?Reggio Emilia Bilgi Testi? ve ?Performans Değerlendirme Ölçeği? kullanılmıştır. Okul öncesi öğretmenliği öğrencilerine uygulanan ölçeklerle toplanan veriler SPSS-15 paket programında analiz edilmiştir. Verilerin analizinde frekans ve yüzde dağılımları verilmiştir. Normallik testi sonucunda, gruplar arasında farklılık incelenirken, ikili gruplarda normal dağılmayan değişkenlerde Mann Whitney U Testi kullanılmıştır. Öncesi sonrası değişkenlerin gruplarda ki farklılığı test edilirken Wilcoxon İşaret Testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda okul öncesi öğretmenliği 3.sınıf lisans öğrencilerinden oluşan deney ve kontrol grubu öğrencilerinin, deney grubu ile eğitim çalışmaları yapılmadan önce Reggio Emilia Yaklaşımı hakkındaki bilgi ve performans düzeyleri arasında anlamlı bir fark bulunmadığı, deney grubu ile yapılan eğitim çalışmaları sonucunda bilgi ve performans düzeyleri arasında anlamı bir fark oluştuğu görülmüş, lisans öğrencilerinin Okul Öncesi Eğitimdeki Farklı Eğitim Yaklaşımları ve Uygulamalarına yönelik eğitim programı çalışmaları yapılması sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aims of this study is to survey effectiveness of education programs based on Reggio Emilia Approach applied on 3rd grade Preschool Teaching Students. Pre-test and post-test control group models ara used in this study. Groups are determined bu random assignment method on a voluntary. The study group of this research involves 26 third grade students of licede studying Pre-School Education in the Department of Primary School Education at Bolu İzzet Baysal University Education Faculty 2011-2012 education year. The study group involves 15 students and the control group involves 11 students. Pre-information test and performance test were given to these students and they were also given basic information about Reggio Emilia Approach and the samples of the practise in 5 days including 4 hours a day, total 20 hours. The knowledge test and the performance rating measures developed by the researcher were used to get the data of research. The data gathered by the knowledge test and the performance rating measures given to the students was analysed in SPSS-15 packet programme. The percentage and the frequency of the data were given in it. Manny Whitney U test was used on the changing situations which were not normally distriuted in two groups while examining the differences between the group. Wilcoxon pointing test was used to test the differences of the chancing situation of the groups before and after their workshop. While examining the differences between the groups, 0,05 was used fort he positive result. When it was p< 0,05, it was p> 0,05, it was seen that there wasn?t a positive difference between the groups. After the research it was pointed out that The Third Grade Student Of Licence Studying Pre-School Education didn?t have any information about Reggio Emilia Approach before the seminar given by the researcher. After the seminar, a positive difference of the students? knowledge and performance level about the subject was clearly observed. After the research ended with a good result, it can be recommended that Different Education Approaches and Practises should be given to the licence students of pre-school education to improve themselves for their future jobs.