Analysis of grid foundatitions on elastic soils by finite element method
Elastik zemine oturan ızgara (iki yönlü sürekli) temellerin sonlu elemanlar yöntemi ile analizi
- Tez No: 33635
- Danışmanlar: DR. MEHMET ERŞEN ÜLKÜDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elastik zemine oturan kirişler ve ızgara temeller, sonlu elemanlar metodu, düşey yatak katsayısı, zemin elastisite modülü, Beams and grid foundations on elastic soils, the method of finite elements, coefficient of vertical subgrade reaction, stress-strain modulus of soil
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET ELASTİK ZEMİNE OTURAN IZGARA (İKİ YÖNLÜ SÜREKLİ) TEMELLERİN SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ İLE ANALİZİ CEYLAN, Halil Yüksek Lisans Tezi, İnş. Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Mehmet Ergen ÜLKÜDAŞ, Ph.D. Şubat 1993, 92 sayfa Bu çalışmada elastik zemine oturan ızgara temellerin analizi sonlu elemanlar yöntemiyle gerçekeştirilmiştir. Zemin basınçları, eleman iç kuvvetleri ve deplasmanlar çeşitli örnekler hazırlanarak klasik ve sonlu elemanlar yöntemleriyle hesaplanmış ve sonuçlar arasındaki farklar irdelenmiştir. Bu çalışma kapsamında sonlu elemanlar yönteminin bilgisayar programlamasına çok yatkın bir metod olduğu ve bu yöntemi esas alan bir program ile ızgara temellerin son derece hızlı ve sağlıklı bir biçimde analizinin mümkün olduğu görülmüştür. Özellikle zemin profilinin temel kirişi boyunca değişim gösterdiği ve temel kirişlerinin düzenli bir geometride bulunmadığı durumlarda klasik yöntemlerle analizin çok güç hatta imkansız olduğu buna karşın sonlu eleman yönteminin kolaylıkla uygulanabildiği ve büyük avantajlar sağladığı belirlenmiştir. Elastik zemine oturan temellerin analizinde önemli bir yer tutan düşey yatak katsayısı ve zemin elastisite modülü kavranılan da detaylı bir şekilde incelenmiş ve araştırma kapsamında seçilen bir arazi üzerindeki çeşitli noktalarda zemin mekaniği arazi ve laboratuar deneyleri gerçekleştirilerek deney bulgularıkıyaslamalı olarak sunulmuş ve bu bulgulardan elde edilen yatak katsayısı ve zemin elastisite modülü değerleri irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF GRID FOUNDATIONS ON ELASTIC SOILS BY FINITE ELEMENT METHOD CEYLAN, Halil M. Sc. in Civil Eng. Supervision Mehmet Ergen ÜLKÜDAŞ, Ph.D. February 1993, 92 pages In this study grid foundations on elastic soils have been analyzed by finite element method. Soil pressures, internal element forces and translational and rotational displacements of elements for various types of examples have been computed by both classic and finite element methods, and the comparisons of the results have been made. It has been seen that by preparing a computer program based on FEM, it is possible to carry out the analysis of grid foundations in a very speedy and healthy sense. It is determined that, especially the grid foundations that do not have a good geometry and there exist various types of soils beneath the length of the foundation beams, it is quite hard and sometimes impossible to carry out the analysis by classic methods. Such foundation systems can be easily analyzed by FEM and this method provides a lot of advantages during the analysis. In the analysis of the beams on elastic soils“vertical coefficient of subgrade reaction”and“stress-strain modulus of soil”are the basic elastic parameters. Because of this fact, these terms are examined in some detail in this study. Also a number of soil mechanics laboratory tests and in-situ tests related with a selectedfield have been carried out during this study. The values of coefficient of subgrade reaction and the stress-strain modulus of the soil the selected have been obtained from the results of these tests and these values have been examined.