Down sendromlu Türk çocuklarında büyüme eğrilerinin belirlenmesi
Growth charts of Turkish Children with down syndrome
- Tez No: 336392
- Danışmanlar: PROF. DR. BEYHAN TÜYSÜZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Down sendromu, boy kısalığı, büyüme eğrileri, Down syndrome, growth retardation, growth curves
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Genetik ve Teratoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Down sendromu, yaşamla bağdaşan en sık kromozom anomalisi olup, zeka geriliği nedenlerinin başında yer alır. Ortalama boy bu çocuklarda genel popülasyonun 2. persantili civarındadir. Bu çalışmada Down sendromlu Türk çocuklarının boy, tartı ve baş çevresi persantil değerlerini hesaplamayı, büyüme eğrilerini belirlemeyi ve büyümeye etki eden faktörleri irdelemeyi amaçladık.Çalışmanın kapsamına, 1560 Down sendromlu çocuk alındı. Bunların 667'si (%42,8) kız, 893'ü (%57,2) erkekti. Ay ve yaşlara göre boy, tartı ve baş çevresi değerleri ile eşlik eden majör malformasyonlar kaydedildi. Cole tarafından 1988 yılında belirlenmiş olan LMS yöntemi ile büyüme eğrileri çizildi.Ortalama doğum boyu erkeklerde 49,5cm, kızlarda 49cm, doğum ağırlığı erkeklerde 3kg, kızlarda 2.94kg, ortalam baş çevresi erkeklerde 33,5cm, kızlarda 33cm idi. Final boyu erkeklerde 160cm, kızlarda 143cm olarak bulundu. Sağlıklı yaşıtlarından tüm yaş gruplarında daha kısa olduğu saptandı (p0.05) belirlendi.Down sendromlu çocuklar genel toplumdan farklı büyüme eğrileri içermektedir ve aynı zamanda büyümeyi etkileyebilecek pek çok önemli hastalığa daha sık rastlanmaktadır. Sendroma özgü büyüme eğrilerinin kullanılması; hem genel sağlık durumunun izlemi, hem de bu sendroma eşlik eden hastalıkların erken tanınması için önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Down syndrome is the most common chromosomal abnormality with viability and leading cause of mental retardation. Average height is generally at the 2nd percentile of normal population. The aim of this study was to find height, weight and head circumference percentile values for Turkish children with DS, create growth charts and investigate factors effecting growth.This study is based on examinations of 1560 Down syndrome childs; 667 was female (%42,8), 893 was male(%57,2). Height, weight and head circumference values and accompanying major malformations were noted. Centile curves were fitted to the data using Cole?s LMS method.Average birth height were 49.5cm for males and 49cm for females. Average birth weight were 3kg for males and, 2,94kg for female. Average head circumference for males were 33.5cm and for females 33cm. Average final height for males were 160cm and for females were 143cm. In all age intervals they were shorter than healty contempoparies (p0.05).Down syndrome growth charts are different from general population and a lot of accompanying ilnesses effects gowth. Syndrome specific growth charts are useful for general health status and for early detection of accompanying ilnneses.