İspanya'da çokkültürlü yurttaşlık
Multicultural citizenship in Spain
- Tez No: 336469
- Danışmanlar: PROF. DR. ANIL ÇEÇEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Multicultural citizenship, Multiculturalism, Citizenship, Cultural identity, Autonomy
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genel Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bu çalışmanın konusu; İspanya?nın iki diktatörlük ve bir iç savaş deneyiminden sonra yaşadığı değişimle, bünyesindeki çokkültürlülüğü yurttaşlık yaklaşımına nasıl yansıttığıdır. Yurttaşlık hakları alanında oluşan bu değişim incelenirken, İspanya?nın tarihsel süreci dikkate alınmış; toprak azınlıkları ve öz yönetim uygulamaları gibi özgül değişkenler ve yerel faktörler göz önünde bulundurulmuştur. Çalışmanın kalkış noktasını 1978 Anayasası ve bu anayasada yer alan çokkültürlü yurttaşlık hakları oluşturmuş ve yasal düzenlemelerle ulaşılmak istenen çözümler tahlil edilerek tez sonlandırılmıştır. Anahtar kelimeler; Çokkültürlü yurttaşlık, Çokkültürcülük, Yurttaşlık, Kültürel kimlik, Özyönetim
Özet (Çeviri)
In this thesis, the transformations in Spain following the experiences of a civil war and two dictatorships in the twentieth century are studied. These transformations were dominated by multiculturalism and so, this character reflected in the conception of citizenship. Having examined the changes in the rights of citizenship and the historical background of Spain taken into consideration, some specific variables like autonomy of the minority groups, territory- based identity and local factors are focused. 1978 Spain Constitution and the constitutional guarantees for multicultural citizenship rights are the starting point of the thesis and the solutions that are related to the problems embedded in multiculturalism through legal regulations are analysed.