Etnisite ve demokrasi ilişkisi: İspanya'nın demokratikleşme süreci ve Bask örneği
Ethnicity and democracy relation: Spain's democratization process and Basque case
  1. Tez No: 332480
  2. Yazar: YAVUZ ÇİLLİLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENOL DURGUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Milliyetçilik, Etnisite, Etnik Sorun, Demokratikleşme, Bask Sorunu, Nationalism, Ethnicity, Ethnic Conflict, Democratization, Basque Conflict
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 250
Özet
Bu tez şiddet içerikli olsun veya olmasın, 20. yüzyıl sonlarında yaygınlaşan etnik sorunların çözümünde demokratikleşmenin yeterliliğini analiz etmektedir. Bu maksatla ilk olarak milliyetçilik teorilerinin ilkçi, modern ve etno-sembolcü yaklaşımları etüd edilerek, etnik sorunları besleyen dinamikler belirlenmiş, daha sonra da Etnik Demokrasi, Liberal (klasik ve çokkültürlü) Demokrasi ve Ortaklıkçı Demokrasilerin uzlaşı stratejileri incelenmiştir. Ayrıca, bir örnek olayın, teorilerin uygulamadaki muhtemel sınırlılıklarını aşmamıza yardımcı olacağı ve bu bağlamda seçilen İspanyaBask sorununun, İspanya?nın Franco?nun ölümünden sonraki demokrasiye geçişi ve kabaca yüzyıl önce hasıl olan Bask milliyetçiliğiyle iyi bir örnek olacağı düşünülmüştür. Neticede, etnik sorunların dinamikleri ve demokratikleşme teorilerinden elde edilen analitik çerçeve rehberliğinde, İspanya demokratik uygulamaları ve Bask sorununa etkileri ilişkisel olarak değerlendirilmiş ve demokratikleşmenin tamamını olmamakla birlikte, bazı etnik sorun dinamiklerini işlevsizleştirebildiği ve bazı etnik talepleri karşılayabildiğisonucuna varılmıştır. Ancak her durumda demokratikleşmenin gerekli olduğu, çünkü ?Zeitgeist? ile uyumlu demokratik düzenlemelerin etnik sorunların yönetilmesinde meşruiyet kaynağı oldukları değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses the ability of democratization to accommodate violent or non- ethnic conflicts, which became prevalent in the late twentieth century. Fort his purpose, firstly, the dynamics nurturing ethnic disputes were identified by studying primordial, modern and ethno-symbolist approaches of nationalism theories, and then, accommodation strategies of democracies -Ethnic Democracy, Liberal (classic and multicultural) Democracy, Consociational Democracy- has been examined. Additionally, it has been thought that a case study could serve for overcoming the probable limitations of theories in practice. In this context, the Spanish-Basque case can be regarded as remarkable example with Spain?s transition to democracy since Franco?s death in 1975 and Basque nationalism emerged roughly a century ago.Finally, following analytical framework about the dynamics of ethnic conflicts and democratization theories, the Spanish democratic applications and its influences on the Basque case were relatively assessed and concluded, that democratization can neutralize some dynamics of ethnic disputes and meet some ethnic demands, but not all of them. In any case, democratization is a necessity for managing ethnic conflicts, because democratic applications compatible with ?Zeitgeist? are sources of legitimation in resolution of ethnic disputes.