Rudolf Carnap'ta gözlemlenebilirlik
Observability concept of Rudolf Carnap
  1. Tez No: 336511
  2. Yazar: FARUK AKKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN GAZİ TOPDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Felsefe, Science and Technology, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Mantıksal pozitivizm, Viyana Çevresi, Rudolf Carnap, gözlemlenebilirlik, doğrulama, protokol önermeler, Logical positivism, Vienna Circle, Rudolf Carnap, observability, verification, protokol sentences
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilim Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
20. yüzyılın en etkili felsefi akımını oluşturan Viyana Çevresi?nin en önemli ismi Rudolf Carnap?tır. Carnap, bilime sınır çizme problemini ayrıntılı olarak ele almıştır. Carnap?a göre mevcut karışıklıkların temeli, bu sınırın bugüne kadar yeterince iyi belirtilememiş olması, yani bilimle bilim olmayanın, diğer bir deyişle metafiziğin, birbirine karıştırılmış olmasıdır. Buna göre bilimsellik kriterleri yeniden oluşturulmalıydı. Bu kriterlerin en önemlisi ise doğrulanabilirlik kriteridir. Bir önermenin anlamlı olabilmesi için, belirli kurallar çerçevesinde doğrulanabilir olması gerekmektedir. İşte bu doğrulama yöntemleri içerisinde gözlemlenebilirlik kavramının çok önemli bir yeri vardır. Gözlemlenebilir olmak, önermenin doğrudan veya dolaylı olarak doğrulanabilmesi için, önermedeki kavramın sahip olması gereken bir özelliktir. Bu çalışmada gözlemlenebilirlik kavramının tarihi kökenleri ve Viyana Çevresi, özellikle Rudolf Carnap?ta ki anlamı çeşitli açılardan araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Rudolf Carnap is the most important name of Vienna Circle, which is the most influential philosophical movement of 20th century. Carnap studied the problem of borders of science in detail. Carnap thought that debates occuring at his time were caused by this problem only. In other words, science and non-science (metaphysics) were confused. Because of that reason, scientific criterion had to be determined again. According to Carnap, most important criterion was verifiability. If a statement was to be meaningful, then it had to be verifiable by using some rules. Statement had to be observable in order to be directly or indirectly verifiable. In this dissertation, observability concept is examined in its historical origins and especially the meaning it had in Vienna Circle and Rudolf Carnap.