Özeroğulları: 15-16. yüzyıllar
Özeroğulları: 15-16. centuries
- Tez No: 336534
- Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ KURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Özeroğulları, Türkmenler, Çukurova, Özer İli (Üzeyir) Sancağı, Ozerogulları, Turkmens, Çukurova, Sanjak of Ozer (Uzeyir) City
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmanın konusunu, bugün Hatay İli sınırları içinde kalan Dörtyol-İskenderun Hattı boyunca faaliyet göstermiş ve bölgenin Türkleşmesinde önemli rol oynamış bir Türkmen boyu olan ?Özeroğulları? oluşturmaktadır. İki bölüm olarak hazırladığımız bu çalışmanın birinci bölümünde, Özer (Üzeyir) adı, Özeroğulları?nın kökeni, bölgeye gelişleri, Memlükler, Ramazanoğulları, Dulkadiroğulları ve Karamanoğulları gibi diğer devlet ve beyliklerle olan ilişkileri ve Osmanlı öncesinde kaynaklara yansıyan Özer beyleri hakkında bilgi vermeye çalıştık. İkinci bölümde ise, Osmanlı fethi sonrası Özeroğulları?nın geçirdiği süreç ve Özer İli (Üzeyir) Sancağı?nın idarî ve sosyo-ekonomik yapısını aktardık.
Özet (Çeviri)
The topic of this study is a Turkoman principality called Ozerogulları which was active in the region of Dortyol-Iskenderun, which is within the borders of the city of Hatay nowadays, and which had an important role in turning the field into a Turkish area. In the first part of this two-part study, we tried to give information about the name of Ozer (Uzeyir), the roots of Ozerogulları, their arrival into the region, their relationships with the principalities such as Mamluks, Ramadanaids and Dulkadiris and Karamanids. In the second part, we provided information about the historical process of Ozerogulları after Ottoman conquest and about the administrational and socio-economic structure of the sanjak of Ozer (Uzeyir) City.