ABD Başkanlık Sisteminde başkanın yetkileri
Presidents' powers in US Presidential System
- Tez No: 336559
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL İNCEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Siyasal Bilimler, Law, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Kuvvetler Ayrılığı, Denge ve Fren Mekanizmaları, Başkanlık Sistemi, Başkanın Yetkileri, Separation of Powers, Checks and Balances, Presidential System, Presidential Power
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Anayasa Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
ABD'de uygulanan başkanlık sistemi Türkiye'de yeni anayasa hazırlanan bu dönemde adından oldukça sık söz ettirmektedir. Sistem, kuvvetler ayrılığı ve özellikle denge-fren mekanizmalarının ürünü olup, çok hassas bir terazi sayesinde ayakta durabilmektedir.Başkan sistemin lokomotifi konumundadır ve kuruluştan günümüze geçen iki yüz küsürü aşan yılda oldukça güçlenmiş, Kurucu Babaların hayal ettikleri ¨başkan¨ dan farklı bir yol çizmiştir. Başkanın rolünün ve yetkilerinin sistemde artmasına çoğunlukla olağanüstü haller (savaş, ekonomik kriz gibi...) neden olmuştur. Federal Yüksek Mahkeme ise kendi kendine yasaların, anayasaya uygunluğunu denetleme yetkisi tesis ederek, ABD'de anayasa yargısını başlatmıştır. Çerçeve anayasa niteliğindeki ABD Anayasası'nın bugün hala lafzi olarak değişmeden uygulanabilmesindeki en önemli faktörlerden biri de hiç şüphesiz Federal Yüksek Mahkeme'nin anayasa maddelerini yorumlayarak, anayasanın detaylıca cevaplandırmadığı problemleri çözme kabiliyetidir.Birinci bölümde başkanlık sistemine giriş ve çalışmanın öneminden bahsedilmiştir.İkinci bölümde başkanlık sisteminin kuruluşundan bugüne kadar yetkilerinin nasıl geliştiği detaylıca incelenmiştir. Öncelikle seçim sistemine değinilmiştir ardından teorik temellendirme yapılmış, kuvvetler ayrılığı, denge - fren mekanizmaları üzerinde durulmuştur. İkinci bölümün ikinci alt başlığında denge - fren mekanizmalarının uygulamasına yer verilmiştir.Üçüncü bölüm tamamen başkanın yetkilerine ayrılmıştır. İç işleri ve dış işlerine ait yetkileri detaylıca incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
US Presidential system is cited very often during the preparation of the new Turkish Constitution. Presidential system represents and stands strong by means of a very fragile separation of powers and esspecially checks and balances.President as the locomotive of the system grew stronger since 1787 and stroke out a different path than the Framers had ever imagined. Most of the time during emergency situations such as economic crisis or wartime presidential power increases. By the time Supreme Court created constitutionality review with a decision its own and started its practice. The biggest reason why the framework constitution of US didn't literally change is perhaps the ability and the success of the Supreme Court in solving constitutional debates, which US Constitution didn't state expressly, by interpreting articles of the constitution.In the first section, an introduction to presidential system and the importance of the academic study was mentioned.In the second section, the development of the presidential power from the foundation up to present is in detail explained. Firstly the election system is mentioned afterwards we emphasized on the theoretic founding, separation of powers and checks and balances. In the second part of the second section checks on the presidential power were explained.The third and the last section is left totally for presidential power. Presidents? domestic and international powers were in detail examined.