The powers and functions of the Congress in the United States Presidential system
Amerika Birleşik Devletleri Başkanlık sisteminde Kongrenin yetkileri ve fonksiyonları
  1. Tez No: 778665
  2. Yazar: OĞUZ HAN CANSIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKERİYA TÜZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: A.B.D, Başkanlık Sistemi, Kongre, Temsilciler Meclisi, Senato, U.S.A, Presidential System, Congress, House of Representative, Senate
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Küresel İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Küresel İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Hükümet sistemlerinden biri olan başkanlık sistemi geçmişten günümüze pek çok açıdan değerlendirilmiştir. Bazı ülkeler başkanlık sistemini kendi ülkelerinin hükümet sistemlerine uyarlamaya çalışmış ancak sistem çoğu zaman yürütme erkinin ve başkanın kontrolsüz yönetimine dönüşmüştür. Bu bağlamda, ABD başkanlık sistemi, demokratik ve sürdürülebilir bir başkanlık sistemi olarak hükümet sistemi tartışmalarında ön plana çıkmaktadır. Ancak kapsamlı bir değerlendirme yapabilmek için ABD başkanlık sistemini başarılı kılan unsurları analiz etmek gerekmektedir. Bu bağlamda tezin amacı ABD başkanlık sisteminde kongrenin yetkilerini ve fonksiyonlarını analiz etmektir. Çalışma çerçevesinde başkanlık sistemi içerisindeki genel kavramlar tanımlanmıştır. Kongrenin yapısı, yetkileri ve işlevleri hakkında bilgi verilmiş ve diğer erkler üzerindeki etkileri ve rolleri incelenmiştir. Ayrıca“1973 Savaş Yetkileri Kararı”(War Powers Resolution of 1973) örneği üzerinden kongrenin başkanlık sistemindeki etkinliği ve önemi değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda ABD Kongresinin başkanlık sisteminin temel unsuru olduğu ve kongrenin çift meclisli ve bağımsız yapısının ABD başkanlık sisteminin demokratik ve sürdürülebilir olmasının temelini oluşturduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The presidential system, which is one of the government systems, has been evaluated in many aspects from the past to the present. Some countries have tried to adapt the presidential system to the government systems of their countries, but most of the time the system has evolved into the uncontrolled administration of the executive and the president. In this context, the United States presidential system, as a democratic and sustainable presidential system, comes to the fore in government system discussions. However, it is necessary to analyze the factors that make the United States presidential system successful to make a comprehensive assessment. In this context, the purpose of the thesis is to analyze the powers and functions of the Congress in the U.S. presidential system. In the framework of the study, general concepts within the U.S. presidential system were defined. Information was given about the structure, powers and functions of the Congress, and its effects and roles on other branches were examined. Also, the effectiveness and importance of the Congress in the presidential system was evaluated through the example of“The War Powers Resolution of 1973”. As a result of the study, it has been concluded that the U.S. Congress is the main element of the United States presidential system, and the bicameral and independent structure of the Congress forms the basis for the U.S. presidential system to be democratic and sustainable.