Psoriasisli hastalarda yaşam kalitesi
Quality of life in patients with psoriasis
- Tez No: 336574
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN GÖRGÜLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: psoriasis, yaşam kalitesi, Skindex-29, Modifiye Psoriasis Disability İndeks, psoriasis, life quality, Skindex-29, Modified Psoriasis Disabilty Index
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Deri hastalıkları, hastaların sosyal ve emosyonel durumunu etkileyerek yaşam kalitelerini de etkilemektedir. Psoriasis, kozmetik problemlere yol açan ve aralıklı tedavi gerektiren kronik bir deri hastalığıdır. Bu nedenle, hastaların yaşamını olumsuz yönde etkiler. Dış görünümle ilgili yargılar, sosyal ilişkiler ve günlük aktiviteler, farklı toplumlarda kültürel ve dinsel faktörler doğrultusunda değişiklik gösterir.Çalışmamızda Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı'na başvuran psoriasisli hastaların yaşam kalitelerinin, Skindex-29 ve Modifiye Psoriasis Disability İndeks kullanılarak araştırılması ve bunların psoriasis şiddeti ile ilişkisinin gösterilmesi amaçlandı. Çalışmaya, tanıları klinik olarak konulan ve yaşları 19-73 arasında değişen 63'ü erkek, 106 psoriasisli hasta dahil edildi. Hastalara sosyodemografik anket, Skindex-29 ve Modifiye Psoriasis Disability İndeks'ten oluşan 79 soruluk bir anket uygulandı ve hastalık şiddeti psoriasis alan ve şiddet indeksi ile değerlendirildi.Hastalarda psoriasis şiddeti ile her iki test ve alt skalaları arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyonlar saptandı. Yine Modifiye Psoriasis Disability İndeks ile Skindex-29 total skorları ve bunların alt skalaları arasında da ileri derecede anlamlı korelasyonların varlığı görüldü.Çalışmamızda psoriasisli hastaların yaşam kalitesinin anlamlı derecede etkilendiğini gördük. Burada yaşam kalitesini değerlendirmek için kullandığımız Skindex-29 ve Modifiye Psoriasis Disability İndeks ölçeklerinin psoriasisli hastaların yaşam kalitesinin değerlendirilmesinde birlikte ya da ayrı ayrı kullanılabileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Dermatologic diseases affect social and emotional status of the individuals which in turn affects the quality of the life. Psoriasis is a chronic skin disease requiring recurrent treatment and causing cosmetical problems. Therefore, it affects patients? lives negatively. Judges upon apperance, social relationships and daily activities alter due to cultural and religious factors in different populations.In our study, we aimed to investigate the quality of life in patients with psoriasis admitted to the dermatology department of medical faculty of Trakya Univercity and the relationship between severity of psoriasis and Skindex-29 and Modified Psoriasis Disability Index by using these tests. Of whom 63 were man, 106 subjects ages between 19-73 patients with psoriasis diagnosed clinically included in this study. Sociodemographic questionnaire, Skindex-29, Modified Psoriasis Disability Index which are composed of 79 questions are applied to the patients and the severity of the disease was scored by Psoriasis Area and Severity Index.A statistically significant correlation is found between the severity of psoriasis and each tests and also the subscales of the tests. High degree of correlations are obtained among the total scores of the Modified Psoriasis Disability Index and Skindex-29 and their subscales.In our study, we observed that the quality of life in patients with psoriasis is severely affected. Skindex-29 and Modified Psoriasis Disability Index used in this study could be used reliably together or seperately to evaulate the quality of life in patients with psoriasis.