Preoperatif dönemde bitkisel ilaç (madde) kullanan hastalara genel bakış
Overview of the patients whom used herbal drug at preoperative period
- Tez No: 336573
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALKİN ÇOLAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Bitkisel tedavi, Anestezi, Cerrahi, Herbal medication, Anesthesia, Surgery
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZETBu çalışma; preoperatif dönemde bitkisel ilaç kullanımının değerlendirilmesiamacıyla Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon AnabilimDalı'nda gerçekleştirildi. Altı ay süresince anestezi polikliniğimize başvuran ve genelanestezi altında cerrahi operasyon planlanan yaşları 16 ve üzeri olan 4097 olgu çalışmakapsamına alındı. Rutin sorgulamanın dışında son 3 ay içinde bitkisel ilaç kullanıpkullanmadığı ve tarafımızca belirlenen en çok kullanılan 19 bitkisel ilaçtan hangi veyahangilerini kullandığı olgulara tek tek sorularak kaydedildi. Ayrıca kullandığı bitkisel ürünhakkında operasyonu yapacak cerraha bilgi verip vermediği ve cerrahın bunu sorgulayıpsorgulamadığı kaydedildi. Kullanılan bitkisel ürün ve görülebilecek önemli yan etkileranestezi poliklinik formu üzerine kaydedildi. Operasyon süresince ve postoperatifdönemde ayılma odasında gözlenen yan etkiler kaydedildi.Çalışmamıza dahil edilen olguların %18,38'inin bitkisel ilaç kullandığı saptandı.İstatistiksel olarak anlamlı olmasa da kullanımının bayanlarda daha yüksek olduğu, 40 yaşüstündeki olgularda daha fazla kullanıldığı bulundu. Bitkisel ilaç olarak en çok ıhlamurunkullanıldığı (%25,31), ıhlamuru sarımsağın (%12,72) izlediği belirlendi. Bitkisel ilaçkullanan olgularda intraoperatif komplikasyon olarak hipotansiyon (% 9,83), hipertansiyon(%6,51) ve bradikardi (%3,45) en fazla görülürken en az bronkospazm (%0,14) görüldü.Hipertermi sadece ıhlamur kullanan 2 olguda görüldü. Bronkospazm sadece kuşburnukullanan 1 olguda görüldü. Uzamış kanama ise sadece sarımsak kullanan 3 olguda görüldü.Melek otu kullanan olguların %50 sinde taşikardi görüldü. Çok yüksek bir oranmışgibi görünmesine rağmen olgu sayısının sadece 2 olmasının oranın yüksek çıkmasında41etken olabileceğini düşündürmektedir. Taşikardi üzerindeki etkisinin daha iyianlaşılabilmesi için olgu sayısının daha yüksek olduğu çalışmaların yapılmasıgerekmektedir.Sonuç olarak, bitkisel ilaç kullanımı gittikçe yaygınlaşmaktadır. Anestezist vecerrahın bu kullanımdan haberi olmalıdır.
Özet (Çeviri)
OVERVIEW OF THE PATIENTS WHOM USED HERBAL DRUG ATPREOPERATIVE PERIODSUMMARYThis study preoperatively to evaluate the use of herbal medicine was studied at theDepartment of Anesthesiology and Reanimation. Anesthesia at our outpatient clinic during6 months and scheduled for surgery under general anesthesia, aged 16 and above wereincluded in the 4097 case study. Except for routine questioning is using herbal medicine inthe last 3 months, and we identify the most commonly used herbal medicines to 19 cases inwhich the individual is using or which ones were asked. In addition, it was recorded if theherbal medicine product information is told to surgeon. Significant adverse effects ofherbal products and can be seen in use on the form of outpatient anesthesia were recorded.Operations during the postoperative recovery room and observed side effects wererecorded.Seven hundred and fifty-three of 4097 cases (%18,38) had used herbal medicine.Although not statistically significant for women are higher in patients above 40 years ofage were used more. Herbal medicine with %25,31 at most as linden, linden with %12,72followed by garlic found. %9,83 in patients using herbal medicine as a complication ofintraoperative hypotension, %6,51 hypertension, %3,45 bradycardia and %0,14 with aminimum of bronchospasm was observed at most. Hyperthermia was seen only in 2 casesusing linden. Bronchospasm was seen in 1 case using only the rosehips. Prolongedbleeding was seen in 3 cases only using garlic.43Tachycardia was seen in %50 of cases using Angelica. Though it doesn?t seem likea very high number of cases of only 2, the ratio suggests that high-rise. Tachycardia effecton the numbers of cases to be higher for a better understanding of the work to be done.Occasionally,herbal drug using is becoing comon, surgeon and anesthesist mustbeaware of this.