Geri Dön

Preoperatif dönemde bitkisel ilaç (madde) kullanan hastalara genel bakış

Overview of the patients whom used herbal drug at preoperative period

  1. Tez No: 336573
  2. Yazar: MELTEM ATALAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALKİN ÇOLAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Bitkisel tedavi, Anestezi, Cerrahi, Herbal medication, Anesthesia, Surgery
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 53

Özet

ÖZETBu çalışma; preoperatif dönemde bitkisel ilaç kullanımının değerlendirilmesiamacıyla Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon AnabilimDalı'nda gerçekleştirildi. Altı ay süresince anestezi polikliniğimize başvuran ve genelanestezi altında cerrahi operasyon planlanan yaşları 16 ve üzeri olan 4097 olgu çalışmakapsamına alındı. Rutin sorgulamanın dışında son 3 ay içinde bitkisel ilaç kullanıpkullanmadığı ve tarafımızca belirlenen en çok kullanılan 19 bitkisel ilaçtan hangi veyahangilerini kullandığı olgulara tek tek sorularak kaydedildi. Ayrıca kullandığı bitkisel ürünhakkında operasyonu yapacak cerraha bilgi verip vermediği ve cerrahın bunu sorgulayıpsorgulamadığı kaydedildi. Kullanılan bitkisel ürün ve görülebilecek önemli yan etkileranestezi poliklinik formu üzerine kaydedildi. Operasyon süresince ve postoperatifdönemde ayılma odasında gözlenen yan etkiler kaydedildi.Çalışmamıza dahil edilen olguların %18,38'inin bitkisel ilaç kullandığı saptandı.İstatistiksel olarak anlamlı olmasa da kullanımının bayanlarda daha yüksek olduğu, 40 yaşüstündeki olgularda daha fazla kullanıldığı bulundu. Bitkisel ilaç olarak en çok ıhlamurunkullanıldığı (%25,31), ıhlamuru sarımsağın (%12,72) izlediği belirlendi. Bitkisel ilaçkullanan olgularda intraoperatif komplikasyon olarak hipotansiyon (% 9,83), hipertansiyon(%6,51) ve bradikardi (%3,45) en fazla görülürken en az bronkospazm (%0,14) görüldü.Hipertermi sadece ıhlamur kullanan 2 olguda görüldü. Bronkospazm sadece kuşburnukullanan 1 olguda görüldü. Uzamış kanama ise sadece sarımsak kullanan 3 olguda görüldü.Melek otu kullanan olguların %50 sinde taşikardi görüldü. Çok yüksek bir oranmışgibi görünmesine rağmen olgu sayısının sadece 2 olmasının oranın yüksek çıkmasında41etken olabileceğini düşündürmektedir. Taşikardi üzerindeki etkisinin daha iyianlaşılabilmesi için olgu sayısının daha yüksek olduğu çalışmaların yapılmasıgerekmektedir.Sonuç olarak, bitkisel ilaç kullanımı gittikçe yaygınlaşmaktadır. Anestezist vecerrahın bu kullanımdan haberi olmalıdır.

Özet (Çeviri)

OVERVIEW OF THE PATIENTS WHOM USED HERBAL DRUG ATPREOPERATIVE PERIODSUMMARYThis study preoperatively to evaluate the use of herbal medicine was studied at theDepartment of Anesthesiology and Reanimation. Anesthesia at our outpatient clinic during6 months and scheduled for surgery under general anesthesia, aged 16 and above wereincluded in the 4097 case study. Except for routine questioning is using herbal medicine inthe last 3 months, and we identify the most commonly used herbal medicines to 19 cases inwhich the individual is using or which ones were asked. In addition, it was recorded if theherbal medicine product information is told to surgeon. Significant adverse effects ofherbal products and can be seen in use on the form of outpatient anesthesia were recorded.Operations during the postoperative recovery room and observed side effects wererecorded.Seven hundred and fifty-three of 4097 cases (%18,38) had used herbal medicine.Although not statistically significant for women are higher in patients above 40 years ofage were used more. Herbal medicine with %25,31 at most as linden, linden with %12,72followed by garlic found. %9,83 in patients using herbal medicine as a complication ofintraoperative hypotension, %6,51 hypertension, %3,45 bradycardia and %0,14 with aminimum of bronchospasm was observed at most. Hyperthermia was seen only in 2 casesusing linden. Bronchospasm was seen in 1 case using only the rosehips. Prolongedbleeding was seen in 3 cases only using garlic.43Tachycardia was seen in %50 of cases using Angelica. Though it doesn?t seem likea very high number of cases of only 2, the ratio suggests that high-rise. Tachycardia effecton the numbers of cases to be higher for a better understanding of the work to be done.Occasionally,herbal drug using is becoing comon, surgeon and anesthesist mustbeaware of this.

Benzer Tezler

  1. Sellar bölge tümörlerinin ve endoskopik transsfenoidal cerrahinin cinsel fonksiyon üzerine etkisi

    The impact of sellar region tumours and endoscopic transsphenoidalsurgery on sexual function

    AYDIN TALAT BAYDAR

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    NöroşirürjiSağlık Bilimleri Üniversitesi

    Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı

    UZMAN DENİZHAN DİVANLIOĞLU

  2. Aloe vera: Anastomozlar üzerine etkisi

    Aloe vera: Effects on anastomoses

    LATİF VOLKAN TÜMAY

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2004

    Genel CerrahiUludağ Üniversitesi

    Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SADIK KILIÇTURGAY

  3. Preoperatif dönemde beta bloker kullanan koroner arter hastalarında postoperatif dönemde atriyal fibrilasyon sıklığı

    The effect of preoprative beta blocker drug use on atrial fibrillationin the patients who underwent coronary artery bypass graft surgery

    HALİL BERKAN ÖZPAK

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2011

    Göğüs Kalp ve Damar CerrahisiSağlık Bakanlığı

    Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. ÖMER TETİK

  4. Kalp cerrahisinde kan transfüzyonu için belirleyici olabilecek preoperatif değişkenler

    Preoperative determining variables for blood transfusion in cardiac surgery

    ÖZNUR MART BAKIR

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2011

    Anestezi ve ReanimasyonMersin Üniversitesi

    Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ZELİHA ÖZER

  5. Preoperatif dönemde hastaların ağrı korkusunun belirlenmesi

    Determining of fear of preoperativepain in patients

    FATMAGÜL ÜSTÜNEL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    HemşirelikÇukurova Üniversitesi

    Hemşirelik Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. SEVİLAY ERDEN YÜKSEKKAYA