Yaşlılarda epilepsi etiyolojik nedenlerininaraştırılması ve sınıflandırılması
Investigation and classification of etiological causes of epilepsy in the elderly
- Tez No: 830014
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ HAKAN KALEAĞASI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Yaşlı, Nöbet, Epilepsi, Elderly, Seizure, Epilepsy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Epilepsi; beyindeki sinir hücrelerinin artmış uyarılabilirliğinden kaynaklanan klinik bir durumdur. Epilepsi yaşlı popülasyonda sık görülen nörolojik hastalıklardandır. Son yıllarda insanların yaşam süresi arttıkça, yaşlı popülasyonda epilepsi hastalığı görülme riski de yükselmektedir. Yaşlı hastalarda gençlere göre farklı nöbet bulguları görülebilmesi, epilepsiyi taklit edebilecek hastalıkların sık olması epilepsi tanısında zorluk yaratır. Ayrıca yaşlı epilepsi hastalarında tedavi yaklaşımı diğer yaş gruplarına göre farklılık gösterir. Yaşlı epilepsi hastalarında tanı ve tedavi sırasında bu özelliklere dikkat edilmesi mortalite ve morbiditeyi azaltmak açısından çok önemlidir. Tez çalışmamızda, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı'nda takipli, ilk nöbeti 65 ve 65 yaş üzerinde başlayan, en az 2 kez aralıklı nöbet geçiren, epilepsi tanısı konulan ve tedavi edilen hastalardaki epilepsiye ait etiyolojik faktörlerin ve nöbet tiplerinin retrospektif olarak araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmanın içeriğini 01 Ocak 2017 ile 24 Kasım 2020 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı'na başvuran ve dahil edilme kriterlerini karşılayan 300 hasta oluşturmaktadır. Hastaların yaş ve cinsiyet verileri ile geçirdiği nöbet tipi, ek hastalıkları, etiyolojik faktörleri, EEG, MR, BT bulguları ve kullandıkları nöbet önleyici ajanlar kaydedilmiştir. Verilerinin istatistiksel analizinde kategorik değişkenler sayı ve yüzde ile sürekli değişkenler ise ortalama ±standart sapma ile özetlenmiştir. Sürekli değişkenler Shapiro-Wilk testi ile kontrol edilmiştir. Normal dağılıma uygunluk gösteren değişkenleri karşılaştırmak için bağımsız iki grubun ortalamaları Student t testi ile ikiden fazla grubun ortalamaları için ise ANOVA testi kullanılmıştır. Kategorik değişkenler arasındaki ilişkiler Ki-Kare analizi ile araştırılmıştır. Bu analiz sonucunda elde edilen Pearson Ki-Kare test istatistiği kullanılmıştır. Tüm karşılaştırmalar için istatistiksel anlamlılık düzeyi p < 0,05 olarak alınmıştır. Çalışmamıza dahil edilen hastaların %51,7' si (n=155) erkek, %48,3' ü (n=145) kadın olup yaş ortalaması 76,3 yıldır. Çalışmamızda literatür verileri ile uyumlu olacak şekilde en sık (%79.7) görülen nöbet tipi fokal nöbetlerdir. Hastaların %88,3'ü (n=265) monoterapi almaktadır. Çalışmamız serebrovasküler 6 hastalıkların, en sık (%73) etyolojik neden olduğunu gösterdi. Sonuçlarımız fokal nöbetlerin yaşlı epilepsinin en sık belirtisi olduğunu desteklemektedir. Serebrovasküler hastalıklar yaşlılarda epilepsinin en fazla rastlanan etyolojik nedenidir. Monoterapi hastaların çoğunluğunda yeterlidir. Yaşlı nüfusun devamlı büyümesi, doğru tanı ve etkili tedavi gereksinimini arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Epilepsy; It is a clinical condition resulting from increased excitability of nerve cells in the brain. Epilepsy is one of the most common neurological diseases in the elderly population. In recent years, as people's life expectancy increases, the risk of epilepsy in the elderly population also increases. The presence of different seizure findings in elderly patients compared to younger patients, and the prevalence of diseases that can mimic epilepsy create difficulties in the diagnosis of epilepsy. In addition, the treatment approach in elderly epilepsy patients differs according to other age groups. Attention to these features during diagnosis and treatment in elderly epilepsy patients is very important in terms of reducing mortality and morbidity. In our thesis, we were followed up in Mersin University Faculty of Medicine, Department of Neurology, The aim of this study was to retrospectively investigate the etiological factors and seizure types of epilepsy in patients whose first seizure started over 65 and over 65 years of age, who had at least 2 intermittent seizures, who were diagnosed and treated with epilepsy. The content of the study consists of 300 patients who applied to Mersin University Medical Faculty Hospital Neurology Department between January 01, 2017 and November 24, 2020 and met the inclusion criteria. The age and gender data of the patients, the type of seizure, comorbidities, etiological factors, EEG, MR, CT findings and the anti-seizure agents they used were recorded. The data, categorical variables were summarized as numbers and percentages, and continuous variables were summarized as mean ± standard deviation. Continuous variables It was checked with the Shapiro-Wilk test. Means of two independent groups to compare variables conforming to the normal distribution Student's t test and ANOVA test was used for the mean of more than two groups. Relationships between categorical variables were investigated by Chi-Square analysis. The Pearson Chi-Square test statistic obtained as a result of this analysis was used. The kd level of statistical significance was taken as p < 0.05 for all comparisons. 51.7% (n=155) of the patients included in our study were male, 48.3% (n=145) were female, with a mean age of 76.3 years. In our study, the most common seizure type (79.7%), consistent with the literature data, was focal seizures. 88.3% (n=265) of the patients received monotherapy. Our study 8 showed that cerebrovascular diseases were the most common (73%) etiologic cause. Our results support that focal seizures are the most common manifestation of epilepsy in the elderly. Cerebrovascular diseases are the most common etiological cause of epilepsy in the elderly. Monotherapy is sufficient in the majority of patients. The continued growth of the elderly population necessitates accurate diagnosis and effective treatment. increases.