İstanbul ili genelinde görev yapan aile hekimlerinin antidepresan reçetelemesini etkileyen faktörler
Factors affecting prescription of antidepressant medications by family physicians in Istanbul province
  1. Tez No: 336656
  2. Yazar: ABDULLAH YILDIRIM
  3. Danışmanlar: UZMAN OYA GÜÇLÜ, UZMAN NEZİH ERADAMLAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, Antidepresanlar, Depresyon, Family Physician, Antidepressant Treament, DepressionContact Information: [email protected]
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Ülkemiz için çok yeni olan aile hekimliği uygulamalarında, yetersiz de olsa sık tanınan ruhsal bozuklukların depresyon, anksiyete bozuklukları ve somatizayon bozukluğu olduğu ve bunların sağaltımında kullanılan antidepresanların son yıllarda çok sık reçetelendiği bilinmektedir. Buradan hareketle, aile hekimelerinin antidepresan reçetelemesini etkileyen faktörleri tespit ederek birinci basamak ruh sağlığı hizmetlerine katkıda bulunmayı amaçladık.Yöntem: Tanımlayıcı nitelikteki bu çalışmamızda, İstanbul ili genelinde görev yapan 120 aile hekimine ulaşılarak, amaca yönelik olarak hazırlanmış 30 sorudan oluşan anket formunun uygulanması ile veriler toplanmıştır.Bulgular: Araştırmaya katılan aile hekimlerinin önemli bir kısmı depresyona ait belirtilerin tamamını tanıyamamıştır. Depresyon ve antidepresanlarla ilgili sürekli eğitimlere ihtiyaç duyduklarını belirten aile hekimlerinin, depresyon tedavisi ile ilgili sağaltımı zorlaştıracak düzeyde olumsuz tutumları olduğu gösterilmiştir. Bunu yanında, aile hekimlerinin neredeyse tamamının, ilk kez antidepresan tedavi başladıkları hastalarına essitalopram molekülünü reçetelediği tespit edilmiştir. Hem reçetelenen antidepresan sayısındaki artış hem de çalışmamıza katılan aile hekimlerinin neredeyse tamamının aynı ürünü tercih etmelerinin, ilaç firmalarının birinci basamaktaki ürün tanıtımı uygulamalarıyla ilişkili olabileceği düşüncesi ortaya çıkmıştır.Sonuç: 2010 yılı sonu itibariyle ülke genelinde uygulamaya konulan aile hekimliği sistemi ile birlikte, birinci basamakta sunulan ruh sağlığı hizmetlerinde de yeni bir döneme girilmiştir. Bu yeni dönemle beraber, birinci basamakta görev yapan aile hekimlerinin ruhsal bozukluklar ve ruhsal bozuklukların sağaltımı ile ilgili yetersiz bilgi düzeyi ve olumsuz tutumlarının da şekil verdiği, ruh sağlığı hizmetlerinin tamamını ilgilendiren ciddi değişiklikler ortaya çıkmıştır. Bu değişiklikler yapılacak çalışmalarla belirlenebilir ve olumsuz olanlarının düzeltilmesine yönelik tedbirler uygulanabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Family physician system is a new practise in our country. It is known that some psychiatric disorders such as anxiety, depression and somatization disorders, even though they might be inadequately, are diagnosed and medications are prescribed for their treatments very frequently. We aimed to investigate the factors affecting prescription of the antidepressant medications by family physicians and to help improve the management of psychiatric disorders in primary care setting.Methods: In this descriptive study, we interviewed 120 family physicians in Istanbul by conduction of a survey via the questionnaire consisted of 30 questions.Result: A significant number of the physicians were not able to recognize all of the symptoms of depression. It was shown that family physicians, who think that they need continious education regarding the depression and antidepressive medications, had negative attitudes that made the treatment of depression more difficult. Besides this, almost all the family physicians were prescribing escitalopram for their treatment naive patiens. The rapid increase in the number of prescriptions of antidepressant treatment and the same medication?s being prescribed by almost all the family physicians made us think that this was likely due to influential drug promotion activities by drug companies in primary care.Conclusion: We have entered to a new era in terms of the management of psychiatric disorders in primary care with the introduction of family physician practice by the end of 2010 in our country. İt seems that inadequate knowledge of the family physicians in primary care about the diagnosis and the treatment of psychiatric disorders and their negative attitudes might cause significant changes in the whole system of psychiatric services. These changes should be determined by studies and so that appropriate measures can be taken for the negative ones.