Doğum yapan kadınların doğum şekline yönelik tercihleri ve etkileyen faktörler
Factors that effect the choices of women the mode of delivery
  1. Tez No: 336755
  2. Yazar: SEMA OKTAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM DURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Doğum, Doğum Şekli, Kadın, Ebelik, Delivey, Delivery Mode, Women, Midwifery
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Araştırma, Doğum yapan kadınların doğum şekline yönelik tercihlerinin ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.Araştırmanın örneklemini; Cumhuriyet Üniversitesi Araştırma Uygulama Hastanesi, Sivas Devlet Hastanesi, Özel Sivas Anadolu Hastanesi'nin doğum sonu servislerinde yatan ve doğum yapan 800 kadın oluşturmuştur. Veriler, soru formu aracılığı ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, yüzdelik testler ve Khi-Kare testi kullanılmıştır.Araştırmada, kadınların çoğunluğunun planlı bir şekilde, tedavi görmeden gebe kaldığı ve normal doğum yapmayı planladığı belirlenmiştir. Ancak normal doğum yapmayı planlayan kadınların % 50.9'unun sezaryenle, % 49.1'inin ise normal doğum yaptığı bulunmuştur. Kadınların doğum şeklini belirlemelerinde etkili olan en önemli üç sebepten ilki kadın ve bebeğin sağlığının normal doğum için uygun olmadığının doktor tarafından söylenmesi (% 19.5), diğeri kadınların normal doğumun daha sağlıklı ve rahat olduğunu düşünmesi (% 16.4), sonuncusu ise ilk doğumun sezaryen olması nedeniyle diğer doğumun da sezaryenle olması gerektiğine yönelik inançları (% 14) olarak saptanmıştır. Yapılan istatistiksel değerlendirmelerde; planlanan ve gerçekleştirilen doğum şekli ile kadınların eğitim düzeyi, çalışma durumu, evlilik süresi, sağlık güvencesinin varlığı, gelir durumu, gebelik boyunca sağlık kontrolü yaptırması, sağlık kontrolünü yapan sağlık personeli, doktorun cinsiyeti ve gebeliğin planlı olup olmaması açısından gruplar arasındaki fark anlamlı bulunmuştur (p < 0.05). Bu sonuçlar doğrultusunda ebelerin, gebeliği süresince kadını-ailesini doğum ve doğum şekilleri konularında bilgilendirmeleri, danışmanlık yapmaları ile planlanan ve gerçekleştirilen doğum şeklini etkileyen faktörleri danışmanlıkları sırasında dikkate almaları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The study is a descriptive to determine factors that effect the choices of women the mode of delivery.Sample of the study constituted 800 women who inpatient care and gave birth on the postnatal wards in Cumhuriyet University Research and Application Hospital, Sivas State Hospital, Private Sivas Anadolu Hospital. Data of the study were collected through a questionnaire form. To assess the data, the percentage of tests and chi-square test was used.It was determined that the women mostly became pregnant in a planned manner without any medical treatment, and that they planned a normal delivery, but chose the caesarean delivery (59.9 %) at a rate higher than what they planned (49.1 %). Effective in determining of women the mode of delivery with the first of the three most important reasons for women?s and baby?s health is not in compliance with normal birth told by the physician (% 19.5), normal birth than other women to think that a healthy and comfortable (16.4%), and the last one because the first cesarean delivery for a cesarean delivery should be the other beliefs (14%) respectively. The statistical evaluations demonstrated significant differences between groups in terms of the planned mode of delivery, educational level of the women, workin status of the women, duration of marriage, availability of health security, income level, medical examination during pregnancy, health personnel involved in medical examination, gender of the physician, and the planned or unplanned pregnancy (p < 0.05).Consequently, it was suggested for the midwives to enlighten and guide thewomen and their families during pregnancy on the delivery and modes of delivery with and the factors influencing the shape of the planned deliveries are recommended to take into account during the consultations.