Kayseri kentsel alanda seçilmiş bir sağlık ocağı bölgesinde doğum yapan kadınların doğum sekli konusundaki düşünce ve davranışları
The opinions and behaviours of women on delivery mode who delivered at a selected urban health center area of kayseri province
- Tez No: 229599
- Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİYE ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Doğum sekli tercihi, sezaryen, vajinal doğum, düsünce, cesarean section, mode of delivery, vaginal delivery, opinion
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
AmaçDoğru doğum sekline karar vermek anne ve bebek sağlığı açısındanönemlidir. Çalısma annelerin doğum sekline yönelik tercihleri ve etkileyen faktörleriincelemek amacıyla yapılmıstır.Gereç ve YöntemTanımlayıcı tipteki bu arastırmanın evrenini, Kayseri kentsel alanda yer alanGüldüoğlu Sağlık Ocağı Bölgesi'nde 2007 yılında doğum yapmıs 408 kadınolusturmustur. Veriler yüz yüze görüsülerek toplanmıs, yüzde hesaplaması, ki-kareve Mc Nemar testleri kullanılarak değerlendirilmistir.BulgularDoğum sekilleri konusunda kadınların sadece %43.4'ü gebelikleri süresincesağlık personelinden bilgi almıstır. Gebelik döneminde tüm kadınların %61.5 inormal doğum, %11.5'i sezaryenle doğum istediklerini, % 10.3 kadın gebelikdöneminde doğum sekline ait herhangi bir isteği olmadığını, %16.7 kadın da öncedensezaryenle doğum yaptıkları için tercih sansları olmadığını, mecburen sezaryenolmaları gerektiğini düsündüklerini ifade etmislerdir.Kadınların %55.6'sı sezaryenledoğum yapmıstır. En sık sezaryen endikasyonları; geçirilmis sezaryen (%33.2 ), anneisteği (%13.6 ) ve fetal sıkıntıdır (%12.7). Kadınların en çok sezaryen istemenedenleri; normal doğumu basaramama korkusu (%51.6 ), tüplerini bağlatma isteği(%22.6) ve doğum ağrısı korkusudur (%19.4). Sezaryenle doğum isteme açısındaneğitim, yas, doğum sekilleri hakkında bilgi alma durumu, önceden doğum yapma,önceki doğumlarında problem yasama durumu ve doğum sırasına göre farklılıkbulunmazken, yüksek gelir düzeyinde olan ve çalısan kadınlar daha fazla sezaryenile doğum yapmak istemektedir. 26 yasın üzerinde, lise ve üzeri eğitim düzeyinesahip, çalısan, gebeliğinde 10 ve üzeri sayıda kontrole giden, doğumunu ve sağlıkkontrollerini özel hastanede yapan kadınlarda sezaryenle doğum oranı dahayüksektir. Sezaryen kararını daha çok hekimler tek baslarına vermektedirler(%51.3). Kadınlar normal doğumu anne (%89.5) ve bebek (%69.1) sağlığı açısındandaha güvenli bulmaktadır. Anneler için doğum sekline karar verirken göz önündebulundurdukları en önemli faktör bebeklerinin sağlığıdır (%36.1). Normal doğumyapanların %88.4'ü, sezaryenle doğum yapanların da %61.2'si tekrar doğumyapsalar normal doğum tercih edeceklerini ifade etmislerdir.SonuçBu arastırmada saptanan yüksek sezaryen oranını açıklamakta sezaryenintıbbi endikasyonları yetersiz kalmaktadır. Demografik, sosyo-ekonomik faktörler vesağlık hizmetinin sunulduğu kurumların tutumları bu oranın diğer belirleyicileridir.
Özet (Çeviri)
Aim: To decide the mode of delivery is crucial for the health of the women and theirchildren. The aim of this study is to investigate the influence factors on choices fordelivery mode of the women.Materials and methods: This study included 408 women who delivered in 2007around the Güldüoğlu Health Center in the center of Kayseri. All interviewsperformed by face to face method. The collected data were evaluated throughpercentage calculation, Chi-square, Mc Nemar tests.Results: The only 43.1% of the women were informed about the mode of delivery byhealth workers. During pregnancy 61.5% of the women stated that they wanted todeliver via vaginal delivery while 11, 5% of them wanted caesarean section.Otherwise 10,3% of the women stated that they have no idea about delivery modeand 16,7% of them said that they had no alternative on delivery mode due to theirprevious caesarean delivery. The rate of the caesarean section was 55.6%. The mostcaesarean indications were previous cesarean section (33, 2%), mother?s request (13,6%) and fetal distress (12, 7%). The first three reason for mothers request forcaesarean section were; fear to birth failure (51,6%), tube legation request (22,6%)and fear of birth pain (19,4%) by respectively. While there is no significantdifferences about the rate of the caesarean request in respect of education, age, beinginformed about the delivery mode, having previous delivery, having problem duringprevious delivery and the number of delivery, the women with higher income wantedcaesarean delivery in higher rate. The women aged 26 and over, employed educatedhigh school or more, having prenatal care more than 10, examined and delivered inprivate hospital delivered via caesarean section in higher rate than the others. Themost of the caesarean sections were decided by the physician alone (51, 3%). Thewomen believed that vaginal delivery is safer for themselves (89, 5%) and theirbabies (69, 1%). The most important factor on women?s? decision about the mode ofdelivery is safety for their babies (36, 1%). Of the women 88.4% of them whodelivered via vaginal mode and 61, 2% of the women who delivered via caesareansection noted that they would want to delivery via vaginal mode for their next birth.Conclusion: Current clinical indications via caesarean section are alone insufficientto explain this high caesarean section rate. Demographic and socio-economic factorsand attitudes of health service providers may be the other determinants of this highrate.