Actinidia deliciosa (A. Chev.) C. F. Liang & A. R. Ferguson (Actinidiaceae)'da ağır metal kirliliğinin araştırılması
Investigation of heavy metal pollution in Actinidia deliciosa (A. Chev.) C. F. Liang & A. R. Ferguson (Actinidiaceae)
- Tez No: 336849
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Actinidia deliciosa, ağır metal, kivi, trafik yoğunluğu, Actinidia deliciosa, heavy metal, kiwi, traffic intensity
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada, Doğu Karadeniz Bölgesi?nin büyük bir kısmında tarımı yapılan ve son yıllarda üretiminde büyük artışın olduğu Actinidia deliciosa (A. Chev.) C. F. Liang& A. R. Ferguson (Actinidiaceae) araştırma materyali olarak seçilmiştir. Çalışma materyali olarak seçilen kivi numuneleri, Ordu ve Rize illerinden trafiğin olmadığı 4 lokalite ve trafiğin olduğu 4 lokaliteden toplanmıştır. Sözkonusu lokalitelerden; Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında yaprak numuneleri, eylül ve ekim aylarında ise meyve alınmıştır. Trafik yoğunluğunun kivi bitkisi üzerinde ağır metal kirliliğine yol açıp açmadığı araştırılmıştır. Bu amaçla toplanan yaprak ve meyve örneklerinde ağır metal analizleri yapılmıştır. Laboratuvara getirilen olgun kivi yaprakları ve meyve örnekleri etüvde 65 ºC de kurutulduktan sonra porselen havanda öğütülerek ağır metal analizine hazır hale getirilmiştir. Toprak örnekleri de hava kurusu haline getirildikten sonra 2 mm elekten geçirilip analize hazır hale getirilmiştir. Analize hazırlanan örnekler, yaş yakma yöntemi ile sıvı ortama aktarılmış ve sonra ağır metal değerleri ICP-OES cihazında okunmuştur. Sonuçlar SPSS paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Yapılan çalışmada elde edilen verilere göre; yaprak, meyve ve toprak örneklerinde trafik faktörüne bağlı önemli farklılıklar gözlenmiştir. Ancak; ele alınan bütün ağır metal konsantrasyonları hem yapraklarda hem de meyvede normal sınırların altındadır. Bu sonuçlara göre kivinin bir biyoindikatör tür olarak kullanılması mümkün değildir. Trafik yoğunluğunun kivi üzerinde bir ağır metal stresi yaratmadığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, Actinidia deliciosa (A. Chev.) C. F. Liang& A. R. Ferguson (Kiwi) which is a significant increase in production in recent years and cultivated in a large part of the Eastern Black Sea Region was selected as research material. These samples were collected from four traffic localities and four non-traffic localities from Ordu and Rize provinces which were selected as research material. Leaf and fruit samples were taken in May, June, July, August, September, October and September, October months from mentioned localities, respectively. Traffic intensity factor investigated whether causes heavy metal pollution on the kiwi plant. For this purpose, heavy metals analyses were conducted in collected leaf and fruit samples. The mature kiwi leaves and fruits after drying in the oven at 65 º C was milled porcelain mortar and was ready for analysis of heavy metals. Soil samples were brought into the air dried and was made ready for analysis after passing through from 2 mm sieve. Samples which are prepared for analysis was transferred into liquid medium by wet burning (firing) methods and then heavy metal values were read in the ICP-OES device. Results were evaluated using the SPSS program. According to the obtained data, it was statistically important differences in leaves, fruit and soil samples depending on the traffic factor. However, all the discussed heavy metal concentrations are below of the normal range in both the leaves and the fruit. According to these results, a kiwi plant is not possible to use as a bioindicator species. It was found that traffic intensity is not caused the heavy metal stress on kiwi plants. In addition, heavy metal concentrations in leaves are higher than fruits.